DE FALOM – Meerdere bewoners van De Falom maken zich nog steeds zorgen over de verkeersveiligheid in het dorp. Na de openstelling van de Sintrale As, eind 2016, zijn er al verschillende verkeersremmende maatregelen genomen. Toch zijn er nog twee keer zo veel verkeersbewegingen per dag in vergelijking met een eerdere prognose. En dus blijft het volgens het dorp oppassen geblazen, met name voor de fietsende jeugd.
Wegversmallingen, verhoogde veeroosters en bloembakken. Allemaal genomen verkeersmaatregelen om de snelheid van het verkeer af te remmen op de doorgaande weg in De Falom. En toch blijft het dorp alert, want er rijdt vooral tijdens de ochtend- en avondspits meer auto- en vrachtverkeer over de Haadwei dan men eerder verwachtte. Want ook al is er door de aanleg van de Sintrale As veel minder verkeer, toch blijven ze in De Falom de vinger aan de pols houden. “Miskyn kinne je wurkje mei ienrjochtingsferkear en it auto- en frachtferkear omliede fia Dokkum en De Westereen,” zo oppert Janke-Griet Elzinga van dorpsbelang.
Verkeerskundige Jelle Reitsma van de gemeente Dantumadiel geeft aan dat er al veel minder verkeer door de Falom rijdt dan eerder het geval was. Toch moest de eerdere prognose van 600 verkeersbewegingen per dag bijgesteld worden naar 1200. De meeste verkeersmaatregelen voor het dorp zijn inmiddels wel genomen, al zit er van Broeksterwâld naar de entree van De Falom en vice versa nog wel wat in het vat, zo weet Reitsma. “Der lizze dêr noch âlde stikken fan de provinsjale dyk en dy wolle we fansels graach opknappe en ferkearsfeiliger meitsje. We kinne lykwols net alles tagelyk, mar it hat foar de gemeente seker prioriteit.”
Mede door tijdelijke werkzaamheden op de Sintrale As rijdt er nu ook weer meer verkeer door De Falom. “Dêrtroch knypt en kreaket it sa no en dan en dêr sitte we wol oer yn”, aldus Elzinga van dorpsbelang. “De fytsers ride op ‘e dyk en dat is best wol kwetsber. Ik tink dat it dêrom goed is dat we nochris mei de gemeente yn petear geane.”