VIDEO: De Doorgewinterde Barrelaars gaan op reis door Scandinavië · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: De Doorgewinterde Barrelaars gaan op reis door Scandinavië

donderdag 05 januari 2023

DOKKUM – Tamme Posthumus en Minne Hiemstra uit Dokkum en Hindrik-Jan de Haan uit Holwert doen mee aan The Barrel Challange Wintereditie 2023, Rondje Botnische Golf. Een tocht van zo’n 5000 kilometer door Duitsland, Finland, Zweden en Noorwegen. Vrijdag 6 januari vertrekken ze vanuit Dokkum.

Minne en Hindrik-Jan rijden samen in hun barrel, en Tamme met zijn maten Jappie en Jasper in hun barrel. Beide een oude Volvo. “It is de regel dat de auto’s minimaal 20 jier âld wêze moatte”, vertelt Minne. Voor hem is het zijn derde tocht. “Ik bin eins besmet troch myn buorman, Tamme. Ik folge syn aventoeren wol op Facebook as er fuort wie en dat like my ek wol wat.”

Voor Tamme wordt het zijn vijfde tocht, hij heeft dan tijdens vorige edities al van alles beleefd. “Foarich jier wie ik mei Minne nei de Noorderlicht edysje, doe tochten we dat we de sniekettingen net nedich hawwe soene. No, wat tinkst. Dochs wol! It wie in hiele put om dy dingen deromhinne te krijen.”

Voor Hindrik-Jan is het de eerste keer dan hij meegaat, want de verhalen van de andere twee mannen spraken hem wel aan. “Ik fyn benammen reizgjen wol hiel moai en ik mei ek wol graach efkes in eintsje ride. En fansels om efkes yn in hiele oare omjouwing te kommen dêr ’t je oars net komme. In hiel aventoer.”

Goed voorbereid

In Scandinavië zijn de temperaturen iets extremer als in Nederland, dus het is een goede zaak om goed voorbereid op pad te gaan. Ook kan er onderweg iets stuk gaan, waardoor ook een gereedschapskist wel handig is. “We ha altyd goede tape mei en tiewraps, dat is sis mar de basisútrissing. As it dêr net mei op te lossen is, dan begjint it wol earnstiger te wurden. Mar der dogge sa ’n 140 teams mei en dêr sitte ek wol in pear automonteurs by dus dan komt it altyd goed”, lacht Minne.

“Je moatte der gewoan foar soargje dat je goede kuolfloeistof mei hawwe dat tsjin 40 graden ûnder nul kin. Dat hast hjir net nedich, mar dêr wol. Krekt as rutenloeistof, oars kinst wol sproeie, mar dat docht er it net”, vult Tamme aan.

Tijdens hun reis maken Minne en Hindrik-Jan iedere dag een verslagje van hun avonturen, die te volgen zijn via Facebook. Ook zijn hier verschillende foto’s te vinden van hun reis.

Auteur: RTV NOF | Lisa Taekema
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?