FEANWALDEN – De gemeente Dantumadiel heeft het voornemen om de omgevingsvergunning, die is aangevraagd door Rubberverwerking Nederland (RVN), te weigeren. Het bedrijf uit het Oosten des lands krijgt wel de kans om met aanpassingen in de plannen te komen. Mochten die wijzigingen alsnog niet voldoende zijn, of binnen het nieuwe bestemmingsplan passen, kan en mag het bedrijf zich niet vestigen aan de Swette 3C bij het dorp.
Toen vorig jaar bekend werd dat het bedrijf een oogje had op de locatie tussen Feanwâlden en Kuikhorne en de eerste vergunning van rechtswege werd toegekend, kwam het dorp Feanwâlden direct in actie. In het oude bestemmingsplan, wat dateert uit 1993, kon het bedrijf zich ‘gewoon’ vestigen op de locatie. Echter werd er kortgeleden een nieuw bestemmingsplan op het bedrijfsterrein ‘gelegd’.
Door het verzet en de bezwaren die door honderden Feanwâldsters werd ondertekend, kan in de procedure nu meer rekening worden gehouden met het vernieuwde bestemmingsplan. Er zijn een aantal punten waar de bezwarencommissie een advies over heeft uitgebracht, het college van Dantumadiel heeft daar uiteindelijk een besluit over genomen.
De besluiten zijn:
Wethouder Gerben Wiersma over de kwestie
Aije Klaren van dorpsbelang Feanwâlden reageerde als volgt op het nieuws. “Wy binne gematigd posityf oer it beslút fan de gemeente. It is ofwachtsjen wat de ferfolchstappen wêze sille fan de ûndernimmer. Dêrneist binne wy wol wat fernúvere dat de reaksje fan de gemeente sawat fjouwer moanne komt, nei it advys fan de beswierekommisje. Oan de oare kant, de tiid is ek ús freon. “
Het rubberverwerkingsbedrijf heeft dus op dit moment meerdere opties. Zij kunnen er voor kiezen om de aanvraag van de omgevingsvergunning in te trekken, dan is het verhaal aan de Swette binnenkort verleden tijd. Echter kan de keus ook zijn, om de gevraagde aanpassingen van de gemeente in een nieuw plan te gieten. Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.
Het college van B&W Dantumadiel besluit uiteindelijk over de definitieve vergunningen. Daar kunnen dan opnieuw bezwaren tegen worden ingediend, mocht het plan het halen. Ook als het college besluit dat de vergunningverlening niet plaatsvindt, kan RVN daartegen in beroep gaan. Uiteindelijk kan het zelfs zo ver komen, dat de Raad van State een besluit zal gaan nemen.