VIDEO: Commotie over Sunneklaas heeft grote weerslag op Ameland: “Dat doet pijn” · Foto('s): RTV NOF | Marcel Renou
  RTV NOF | Marcel Renou

VIDEO: Commotie over Sunneklaas heeft grote weerslag op Ameland: “Dat doet pijn”

woensdag 27 november 2024

NES – Ameland worstelt met de veiligheid rondom Sunneklaas. Eilanders zijn bang dat ze hun besloten feest kwijtraken door de escalatie afgelopen jaar.

De werkgroep Sunneklaas zet zich in voor het behoud van het feest en bestaat uit een groep betrokken Amelanders uit alle vier dorpen. Ze hebben een brief onder de eilandbewoners verspreid. “Er is en blijft wel enige zorg”, laat de werkgroep weten. “Hoe nu verder? Hoe beschermen we Sunneklaas tegen invloeden van buitenaf? Wat gaat er dit jaar misschien op ons afkomen en hoe gaan we daarmee om?”

Daarmee doelt de werkgroep vooral op sommige media, die van plan zijn om naar het eiland af te reizen. Omroep PowNed is al een tijd bezig met reportages over Sunneklaas en ook een aantal vloggers wil naar Ameland. Dat alles tot spijt van de Amelanders. Zij zijn bezorgd over hun feest. Twee dagen per jaar is het eiland van hun en daarbij willen ze geen pottenkijkers. Maar die lijken er wel te komen.

Tekst loopt door onder de video

 

‘Niet handelen uit frustratie, woede en onmacht’

Toch roept de werkgroep de Amelanders nadrukkelijk op om niet te handelen uit frustratie, woede en onmacht. Dat gevaar ontstaat door berichten op sociale media wel: “Bedoeld om te provoceren, reactie uit te lokken en de Amelanders te raken in hun gevoel.” De werkgroep stoort zich aan het feit dat woorden worden verdraaid, situaties worden opgeknipt en boodschappen worden eenzijdig geframed. Zij roepen Amelanders daarom op om niet in die valkuilen te trappen. “Elke (verkeerde) reactie lokt namelijk enkel méér ellende uit.”

Alle consternatie doet veel met de Amelanders, zegt Siefco de Boer. Hij is geboren en getogen op het eiland en zit ook bij de werkgroep. “Je hebt daar gewoon last van. Lichamelijk ook, als ik voor mezelf spreek. Er wordt zoveel geïnsinueerd, beweerd en geframed, dat veel verhalen hun eigen weg gaan leiden.”

Emoties

Sunneklaas wordt vaak bestempeld als een vrouwonvriendelijk feest, maar dat is volgens De Boer niet waar. Hij heeft twee dochters en die leven er het hele jaar naartoe, zegt hij. “Met name na de zomer, de voorbereidingen en de gezelligheid, die aanloop ernaartoe, daar genieten ze ook hartstikke van”, vertelt hij trots.

De Boer vreest dat het feest voor altijd zal veranderen. “Je weet niet wat je precies te wachten staat, dus het is ook heel moeilijk om je daar op voor te bereiden. De emoties lopen hoog op, dat is zeker. Kunnen wij het feest straks nog vieren zoals wij al decennia doen?”, vraagt hij zich af.

“Als je daar bij nadenkt, doet dat pijn. Stel dat het zo verstierd wordt, dan is het einde. Ik hoop dat de media die komen, hoe vervelend wij dat ook vinden, ook respect hebben voor ons, voor het feest en dat wij dat met onze kinderen nog heel lang kunnen vieren.”

Wat gebeurde er het afgelopen jaar met Sunneklaas?

Een cameraploeg van de omroep PowNed kwam na het feest op het eiland. Dat resulteerde in geweld, achtervolging en aangifte. De ophef die ontstond, leverde veel reacties op. Ook over het politieoptreden en over het feest zelf. Twee Amelanders worden nog vervolgd voor hun rol bij het wegjagen van de journalisten van PowNed. Dit jaar vertelden Amelanders echter bewust voor FryslânDOK over het feest: ze kozen voor openheid, in de hoop dat het feest voortaan niet weer wordt verstoord.

Persvrijheid

De gemeente Ameland ziet de zorgen. Maar de gemeente is ook gebonden aan de regels en wetgeving in Nederland. Een deel van het feest vindt plaats in de openbare ruimte, dus moeten Amelanders wel rekening houden met persvrijheid en demonstratierecht.

Burgemeester Leo Pieter Stoel heeft een brief gestuurd naar alle eilanders, met daarin de oproep om de pers met rust te laten. “De gemeente staat natuurlijk buiten het feest. Wij organiseren het niet en gaan er niet over. Het is een feest van en voor Amelanders, dat door mensen zelf wordt georganiseerd”, licht Stoel toe.

“Toch ben ik ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid van mensen, voor alle mensen op het eiland. En dan is het belangrijk om toch dit signaal af te geven: er zijn afspraken waar we binnen blijven in dit land.”

Met politie en Openbaar Ministerie wordt gekeken naar verschillende scenario’s, die zich kunnen voordoen, vertelt Stoel. “Maar het allerliefst zou ik hebben dat het niet nodig is en dat we hier gewoon weer een fijn feest hebben.”

Veilig verloop

De politie geeft aan te streven naar een veilig verloop van de viering. Ook staat de politie al in contact met journalisten die van plan zijn om met Sunneklaas op het eiland te verblijven. Er wordt niet bekend gemaakt hoeveel agenten er met Sunneklaas precies in actie zijn, maar het zijn er wel meer dan vorig jaar. De politie benadrukt zich te richten op dialoog en de-escalatie. Als er al sprake is van strafbare feiten, kan de politie optreden door mensen aan te houden of aangifte op te nemen.

Alle instanties hopen dat de documentaire van Omrop Fryslân over Sunneklaas de angel wat uit de discussie heeft gehaald.

Inkijkje

Het inkijkje dat Ameland aan de buitenwereld heeft gegeven, zorgt volgens de werkgroep Sunneklaas voor begrip voor het doel van de eilandgemeenschap: “Behoud van onze traditie én deze te kunnen vieren zoals wij dat graag willen.”

“Onze beleving, ons diepgewortelde gevoel bij Sunneklaas en wat de traditie betekent voor ons als eilander gemeenschap, dát is wat we hebben willen overbrengen.”

De werkgroep hoopt dat de druk van de ketel is, al weten ze ook dat niet iedereen van goede wil is. “Zekere media en individuen van buitenaf zijn niet uit op een eerlijk en aansprekend verhaal over wat de traditie betekent en waarom deze voor ons zo dierbaar is.”

Uiteindelijk hopen Amelanders dat het allemaal meevalt en dat ze volgend jaar met rust worden gelaten. Het eiland is 363 dagen per jaar volledig open voor iedereen, maar laat ons dan ook twee dagen met rust, is de overtuiging.

Auteur: Omrop Fryslân & RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.
VIDEO: Commotie over Sunneklaas heeft grote weerslag op Ameland: “Dat doet pijn” · Foto('s): RTV NOF | Marcel Renou
VIDEO: Commotie over Sunneklaas heeft grote weerslag op Ameland: “Dat doet pijn” · Foto('s): RTV NOF | Marcel Renou
  RTV NOF | Marcel Renou

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?