VIDEO: Breekt Schiermonnikoog in tweeën? “Bij een flinke storm kan het in één keer gebeuren” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Breekt Schiermonnikoog in tweeën? “Bij een flinke storm kan het in één keer gebeuren”

maandag 02 september 2024

SCHIERMONNIKOOG – De oostpunt van Schiermonnikoog wordt steeds kwetsbaarder voor een doorbraak, waarbij het eiland in twee delen uit elkaar valt, schrijft Omrop Fryslân. Het afgelopen weekend organiseerde de stichting Verdronken Geschiedenis met deskundigen een kleine expeditie naar die oostpunt van het Waddeneiland. “Op elf uur moet er nog een boei liggen”, zegt maat Sven Etienne tegen een van de deelnemers aan de excursie van de stichting Verdronken Geschiedenis. Hij schijnt met een felle lamp in het duister over het Wad aan boord van klipper Willem Jacob, op zoek naar de route over het Lutjewad. We zoeken boeien en zijn met schipper Tsjerk Hesling Hoekstra op de terugreis van een lange dag op de oostpunt van Schiermonnikoog. We hebben een lager tij als op de heenreis. Het wordt dus spannend of we op tijd over het wantij terug kunnen komen in Lauwersoog.

Dat het spannend zou worden, wisten we van tevoren. Toch zit het ruim van het schip vol met mensen. Die krijgen eerst college van bioloog-archeoloog Egge Knol en Koos de Vries, deskundige op het gebied van geologie en het ontstaan van landschappen. We schuiven met het schip vlak langs de wal, als we in de Eilander Balg zijn. De betonning ligt maar enkele meters van de wal.

Tekst gaat verder onder de video:

 

“650 meter tussen geul en Noordzee”

Dat is ook niet zo vreemd, want deze geul slijt steeds meer naar binnen; de oostpunt van het eiland in. “Er zit nog ongeveer 650 meter tussen de geul en de Noordzee”, zegt Koos de Vries. Of het echt tot een doorbraak komt, is niet te zeggen. Er zijn ook nog andere scenario’s, maar de trend tot dusver maakt het eiland dus wel kwetsbaarder. “De stichting Verdronken Geschiedenis doet onderzoek naar de ontwikkeling van de Waddeneilanden. Vooral historisch, op basis van zeekaarten en van verhalen. Dat geeft ons inzicht in hoe die kustdynamiek is en het kan dan ook wat zeggen over hoe het in de toekomst zal zijn”, legt Arjen Kok van de stichting uit. Dat onderzoek heeft het gezelschap dit weekend naar Schiermonnikoog gebracht. Daar wandelt de groep zo’n vijf kilometer rond, met uitleg over de ecologie van het gebied. Er wordt ook stilgestaan bij een groene geul, waar nog wat water stroomt. Op deze plek wordt het steeds dieper en als er een doorbraak komt, is de kans het grootst dat dat hier gebeurt.

“Flinke storm”

“Hoe lang het duurt, is de vraag”, zegt deskundige Koos de Vries. “Het kan best nog wel tientallen jaren duren voordat het is doorgebroken. Aan de andere kant kan er ook zomaar een flinke storm zijn, waardoor een overstroming op het eiland komt en dat het dan wel in één keer doorbreekt.” Een mogelijke doorbraak van het eiland was eerder ook een argument tegen de aanleg van een stroomkabel door het bedrijf TenneT, op deze plek van de Noordzee door het eiland heen richting de Waddenzee. De Vries verwacht niet dat “zo’n sleufje” het risico daarop veel groter maakt. Arjen Kok, die eerder in het gebied actief was voor Natuurmonumenten, tekent daar nog wel bij aan dat de dynamiek hier zo groot is, dat er wel een risico is dat die eventuele stroomkabel bloot komt te liggen, als het eiland in twee delen breekt.

“Niet diep genoeg”

Volgens Kok is de kabel – van windmolens op zee naar de vaste wal – nog steeds actueel. “Eerst zou het niet. Toen zouden de zeegaten opgezocht worden. TenneT wil eigenlijk van die zeegaten afblijven en in rustiger gebied die kabel leggen.” “Nu hebben ze dit gebied toch weer op het oog. Maar als dit ook een zeegat wordt, kan het zomaar zijn dat de kabel op een diepte ligt die niet diep genoeg zou zijn. Dus is dit verstandig? Ik weet het niet.” Als het eiland in tweeën splitst, ontstaat er ook bestuurlijk een bijzondere situatie die vast en zeker veel discussie oplevert, weet Kok nu al. “Ja, dat weet ik wel zeker.”

“De afgelopen twintig jaar is Schiermonnikoog vijf kilometer Groningen ‘ingetrokken’. Daar moest een provinciale grens voor worden gecorrigeerd. Het kan zomaar zijn dat door deze doorbraak Groningen in één keer al die grond weer terugkrijgt.” Natuurlijk moet zo’n nieuw eiland dan ook een naam hebben. Kok heeft wel een suggestie. “Historische kaarten laten zien dat tussen de Rottums en Schiermonnikoog vroeger het eiland Bosch lag. Daar heeft Verdronken Geschiedenis ook allerlei onderzoek naar gedaan. Dus ik denk dat het een tweede Bosch gaat worden.”

Noorderlicht

Aan het dek van de Willem Jacob is het op de terugreis stil. Mensen genieten van de sterren en van een klein beetje noorderlicht, dat in de duisternis op het Wad te zien is. Het is centimeterwerk om over de droogte van het wantij te komen, maar het lukt. Rond middernacht zeilt de klipper de haven van Lauwersoog weer in.

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?