DAMWALD – Mobieltjes, laptops, e-bikes, maar ook krultangen en ventilatoren. We nemen steeds meer elektrische apparatuur mee naar de camping, maar daar schuilt wel een gevaar in. Brandweer Fryslân is druk met een foldercampagne op campings en in jachthavens. Richard Bouma van de brandweer vindt het belangrijk dat het thema brandveiligheid meer en vaker onder de aandacht van vakantiegangers wordt gebracht. Daarom loopt hij regelmatig met een stapel folders over een camping of door een jachthaven. Zo nu en dan, wanneer vakantiegangers daarom vragen, kijkt hij mee in campers of caravans of alles wel in orde is.
Bouma ziet regelmatig dat het misgaat. “Wij adviseren om zowel een CO-melder (koolmonoxide) als een rookmelder te installeren. En die eerste ontbreekt heel vaak. Ook de rookmelder vind je niet altijd terug. Kijk, een brand kun je lang niet altijd voorkomen, wat je ook doet. Maar door de melders in orde te hebben, kun je in ieder geval gealarmeerd worden en eventueel ingrijpen.”
Wat moet je volgens de brandweer altijd meenemen op vakantie met de camper of naar de camping?
Een rookmelder
Een koolmonoxidemelder
Een brandblusser
Een EHBO-koffertje
Bij een rondje op camping Botniahiem in Damwâld mag Bouma even binnenkijken in de caravan van een ouder echtpaar uit Brabant. Hij wijst meteen op een losliggende accu van een elektrische scooter aan de lader. “Veel mensen gebruiken op vakantie dezelfde elektronica als thuis, bijvoorbeeld een krultang of een ventilator. Maar als je accu daar niet op berekend is, kan hij kapot gaan.” “In het ergste geval kan er dan een giftig gas vrijkomen”, legt Bouma uit. “De gevolgen hebben we twee jaar geleden gezien in Bolsward. Daar zijn toen twee mensen om het leven gekomen op hun bootje, toen er gas vrijkwam.”
Rook- en koolstofmelders
Aan het plafond van de caravan hangt geen CO-melder, maar wel een rookmelder. “Jammer genoeg hangt het ding er al wel even”, vertelt de brandweerman. “Want de batterij is leeg. Het lampje brandt niet meer en ook het testgeluid doet niets.” “Het is geen onwil, hoor, bij mensen”, vertelt Bouma over de gevaarlijke zaken die hij soms tegenkomt. “Mensen vertellen vaak hoe goed ze het thuis voor elkaar hebben, qua rookmelders en dergelijke. Maar ze vergeten gewoon dat het ook heel belangrijk is op vakantie. Mensen zijn vaak wel van goede wil en met mijn bezoeken probeer ik ze juist dat zetje te geven. Want uiteindelijk doen ze het niet voor mij, maar voor zichzelf.”