DOKKUM – In zo’n acht maanden tijd van planvorming tot een fysiek appartementencomplex, op de Dokkumer Zuiderschans is deze inmiddels verrezen. Het bouwwerk werd in vier maand van de fundering tot en met de bovenverdieping gebouwd. “Alles is neffens planning ferrûn, eltsenien hat fantastysk meiwurke en no sjogge je it einrisseltaat. Dêr bin wy echt wol trots op”, vertelt hoofd-ontwikkeling Egbert Zwarts van Dijkstra Draisma.
Het gebouw is volledig gasloos, maar ook demontabel. Dat betekent, wanneer blijkt dat het gebouw maar een aantal jaar nodig is, deze ook weer in delen kan worden afgevoerd naar een andere locatie. Vervolgens kan daar dan het opbouwproces weer plaatsvinden. “Dat binne wol duorsume oplossings, mar it gebou hat in definityf karakter. It soe hjir bygelyks ek wol 100 jier steanbliuwe kinne, sa is it dan ek wer.” Misschien herrinnert u zich deze video nog, zo’n acht maanden geleden. Toen was de locatie nog een groot grasveld. Het plan is nog steeds, dat het pand tijdelijk op deze locatie staat.
De tien appartementen op de bovenste verdieping zijn inmiddels al verhuurd. “Oan minsken dy’t allegear út dizze regio komme, dêr ha wy echt nei sjoen”, vertelt Zwarts. De onderste twintig appartementen, op de begane grond en op de eerste etage zijn in eerste instantie bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat verlicht de druk op de noodopvangcentra in de gemeente. “De prognoaze is ek wol dat der begjin takom jier noch mear romte nedich is, dus wy binne as gemeente tige wiis mei dizze romte yn dit kompleks”, vertelt projectleider Pieter-Jan Schouwstra. “Dit biedt de mensen die nu in de grote opvanglocaties zitten, ook veel meer privacy”, vertelt Tani-Mara Nicolai.
Er worden wel enkele criteria vastgesteld, zo kan niet een enkele vluchteling plaatsnemen in een appartement. “Een van de criteria is, dat gezinnen met minderjarige kinderen voorrang krijgen. Een minimum van vier personen per appartement hebben we ook vastgesteld.”
De gemeente en Dijkstra Draisma zijn in constructief overleg, over de toekomst van de appartementen. Zo kan er worden afgeschaald qua opvang, als vluchtelingen terug willen naar Oekraïne. Zolang de oorlog aanhoudt, lijkt dat nog niet aan de orde.
Dijkstra Draisma is blij dat zij dit eerste complex in Dokkum konden plaatsen, dan is er ook een korte link met de fabriek die eveneens in de stad staat. “Dit smakket seker nei mear, wy sjogge ek yn ‘e omjouwing dat wy in soad fragen krije. Ut ferskillende gemeentes, sawol tichtby mar ek fierder fuort al de fraach, fan hé dit is moai, kin dit ek yn ús gemeente?”, besluit Zwarts.