VIDEO: Bijzonder babynieuws in Sanjes Safari: mini-ezel Maria krijgt een kleintje · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Bijzonder babynieuws in Sanjes Safari: mini-ezel Maria krijgt een kleintje

donderdag 22 december 2022

FEANWALDEN – Een stal met ezels, met Maria en een kleintje: naast dat het erg kerstachtig klinkt, is het ook heel bijzonder. Het kleintje is namelijk een pasgeboren mini-ezel, en de moeder heet Maria. Ezels worden vaak in de lente geboren, maar in het dierenpark in Feanwâlden gebeurde het in december, schrijft Omrop Fryslân.

Volgens eigenaar Wimer Visbeek was de dierenarts al verbaasd en sceptisch. Dat de 82 centimeter hoge ezel drachtig was, was duidelijk, maar het tijdspad klopte niet met de natuurlijke dracht. Toch heeft het kinder- en dierenpark er nu een gezond veulen bij.

Het is echter niet allemaal blijdschap in het park. Visbeek zit in over de hoge kosten van het eten van de ezels en alle andere dieren. Dat is met 50 procent gestegen, en daarom moet hij daarvoor 7.000 euro per jaar meer betalen.

Al is dat nog een klein bedrag, gezien de energieprijzen. Het dierenverblijf moet warm zijn, maar het indoor speelpark is nog belangrijker. Daar spelen elke dag kinderen, en die moeten het niet koud krijgen. “Koud kan gewoon niet, dat is geen optie”, zegt Visbeek. Dus dan maar hogere kosten.

50.000 euro extra energiekosten

De eigenaar heeft uitgerekend dat hij 50.000 euro extra aan energiekosten moet betalen. Het is veel geld, maar hij blijft er rustig onder. Door de coronatijd heeft Visbeek geleerd dat je begrip moet hebben en vooruit moet kijken. Hij vindt het belangrijk om deze klap zelf op te vangen en de kosten niet door te berekenen aan de gasten.

“Het is wel behoorlijk erg”, geeft Visbeek toe. “De toegenomen kosten alleen dit jaar zijn wel 1,50 tot 2 euro per bezoeker. Als we de entreekaartjes verhogen met 2 euro, dan ben ik bang dat er minder mensen komen. Dus dan schieten we er ook niets mee op.”

Het veulentje is een meisje en heeft nog geen naam. Daarom is woensdagochtend een oproep voor een naam gedaan in het radioprogramma Fryslân fan ‘e moarn. Suggesties kunnen via de Omrop-app ingestuurd worden.

Hij hoopt in ieder geval dat de kleine ezel wat extra publiek trekt de komende feestdagen en daarmee de financiële tegenvallers voor een deel kan compenseren. Moeder en dochter zitten op het moment nog binnen in een stal, gescheiden van de andere twee ezels in het park, in Donkeytown.

De vader is een dominante ezel en het veulentje moet eerst sterk genoeg zijn om in hetzelfde verblijf te kunnen. Tot die tijd zitten ze warm in het verblijf met cavia’s, konijnen, verschillende vogels en geiten.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?