VIDEO: Besluit gasopslag valt slecht in Munnekezijl: “Het frustreert, er zijn al bewoners met schade” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Besluit gasopslag valt slecht in Munnekezijl: “Het frustreert, er zijn al bewoners met schade”

dinsdag 15 februari 2022

MUNNEKEZIJL – Frustrerend, maar niet geheel onverwacht. Zo komt het kabinetsbesluit, om extra gas op te slaan bij Grijpskerk, binnen bij plaatselijk belang Munnekezijl. Waar vorig jaar mogelijk nog sprake was van sluiting van de gasopslag, ziet het er nu naar uit dat de locatie de komende jaren open zal blijven.

Staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat informeerde de Tweede Kamer maandag over zijn instemmingsbesluit, om bij Grijpskerk voortaan ook laagcalorisch gas op te slaan. Bij de locatie in Grijpskerk wordt vanaf 1997 alleen hoogcalorisch gas in de bodem opgeslagen, wat door de industrie wordt gebruikt. Laagcalorisch gas wordt gebruikt door huishoudens, om te verwarmen en te koken. Door gas op te slaan bij Grijpskerk moet het grote Groningenveld zo snel mogelijk definitief worden gesloten, zo is het idee.

“Het frustreert”

“Ergens konden we het verwachten, we gebruiken zelf ook gas”, vertelt Dennis Agema van Plaatselijk Belang Munnekezijl. “Maar het frustreert. Er zijn al bewoners in de omgeving met schade, ook door de kleinere winlocaties in de regio, en dan ga je zo’n locatie weer langer open houden. Wat gaan ze doen met de omgeving? Worden wij gecompenseerd, of gaat het net als in Groningen jaren duren?”

In de brief aan de Tweede Kamer laat de staatssecretaris weten dat hij onder voorwaarden instemt met de gasopslag. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en andere adviseurs kan Grijpskerk op een veilige manier worden ingezet als opslaglocatie voor laagcalorisch gas. Voor de zomer komt Vijlbrief met een voorstel terug bij de Kamer, onder meer over een omgekeerde bewijslast bij schade.

“Kortere lijntjes”

Als er dan toch gas moet worden opgeslagen bij Grijpskerk, dan moet eventuele schade snel en volledig worden vergoed, vindt Plaatselijk Belang Munnekezijl. “Dat je niet maanden of jaren onderweg bent om het vergoed te krijgen”, aldus Agema. “Dat er kortere lijntjes zijn, en dat er ook eens geld wordt geïnvesteerd in dit gebied. Investeert de opbrengsten nu eens eerlijk in de regio.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Besluit gasopslag valt slecht in Munnekezijl: “Het frustreert, er zijn al bewoners met schade” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?