SCHIERMONNIKOOG – Duizenden vrijwilligers speuren de komende weken het Nederlandse strand af voor de Beach Cleanup Tour. De aftrap was dinsdag op Schiermonnikoog, waar 45 deelnemers het strand schoonmaken. Zij hopen het verschil te maken. “Het strand moet niet gebruikt worden als afvalbak”, legt Sebastiaan Verkade uit.
Hij is projectleider Beach Cleanup Tour bij Stichting De Noordzee. Stichting De Noordzee ruimt al sinds 2013 ieder jaar de Noordzeekust op. In totaal zijn er dit jaar dertig etappes waar vrijwilligers aan mee kunnen doen. Sinds het begin van het project is er al 103.558 kilo zwerfafval van de stranden gehaald. Vorig jaar is er in totaal 1.759 kilo afval op de Waddeneilanden opgeruimd door 319 vrijwilligers. Dat was minder dan de 2.062 kilo van 2021.
Ondanks de buien wandelen de deelnemers dinsdag een stuk van zo’n zes kilometer, van strandpaviljoen De Marlijn naar het oosten van Schiermonnikoog. Al het afval dat ze tegenkomen, wordt meegenomen. De Friese etappes zijn tussen 1 en 6 augustus. Dinsdag en woensdag wordt er op Schiermonnikoog gelopen, donderdag en vrijdag op Ameland, zaterdag op Terschelling en zondag op Vlieland.
Het Wad doet het goed
“Over het algemeen is het op Schiermonnikoog best goed”, geeft Verkade toe. “De stranden op de Wadden en in Zeeland zijn relatief schoon in vergelijking met de stranden in Noord- en Zuid-Holland. Dat heeft ook te maken met het aantal recreanten en de zeestroming, maar toch vinden we nog honderden kilo’s afval.” Daarom blijft de Cleanup Tour nodig. “We doen dit nu al vele jaren. We merken dat de hoeveelheid afval op het strand afneemt, maar nog steeds vinden we zo’n 282 stuks afval per 100 meter strand. Dat is veel te veel.”
Stichting De Noordzee hoopt dat mensen steeds meer beseffen dat ze niet zomaar iets weg moeten gooien. “Dit jaar hebben we extra aandacht voor sigarettenpeuken, dat is het meest gevonden afvalitem op toeristische stranden. Vorig jaar vonden we bijna 80.000 peuken, dus daar moeten we hard aan werken.”
“Geen utopie”
Volledig schone stranden, dat is volgens Verkade geen utopie. “We hebben de afgelopen tien jaar al zo’n 20.000 deelnemers mogen verwelkomen. We blijven ons inzetten. De dalende lijn van de hoeveelheid afval op het strand zegt ons dat we ermee door moeten gaan.”
Dat zegt ook een van de deelnemers, de 17-jarige Eline uit Hoogeveen: “Ik heb er heel veel zin in, want ik denk dat we een bijdrage kunnen leveren. We helpen om het strand schoner te houden en zorgen ervoor dat dieren er geen last van hebben. Want het afval komt anders in zee terecht. Als je dit met zoveel mensen tegelijk doet, kun je het verschil maken.”