DE WESTEREEN – Bauke Vaatstra, de vader van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra, is overleden. Vaatstra is 85 jaar geworden. In 1999 werd Vaatstra tegen wil en dank landelijk bekend nadat zijn 16-jarige dochter Marianne dood werd aangetroffen in een weiland bij Feankleaster. Ze was verkracht en vermoord. In Fryslân, maar ook in de rest van Nederland, werd geschokt gereageerd op de brute moord. Ook al werd op het lichaam van de dader DNA aangetroffen, toch bleef lange tijd onduidelijk wie de dader was.
Samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries trok Bauke Vaatstra in de media op om een grootschalig DNA-onderzoek voor elkaar te krijgen. Dat kwam er uiteindelijk in 2012, nadat De Vries al tientallen uitzendingen van zijn televisieprogramma op SBS6 aan de zaak had besteed. Ook een coldcaseteam en het Openbaar Ministerie zetten zich in voor een DNA-onderzoek. Bauke Vaatstra noemde het onderzoek “het laatste redmiddel waar hij zo lang op had gewacht”.
De 16-jarige Marianne Vaatstra uit De Westereen
In totaal 8.080 mannen uit de omgeving stonden hun DNA af. Twee maanden later, op 19 november 2012, maakte het Openbaar Ministerie bekend dat een man uit Aldwâld was aangehouden voor de moord op Marianne Vaatstra. Jasper S. werd opgepakt na een honderd procent DNA-match, met materiaal dat op het lichaam van Marianne was gevonden. “Onvoorstelbaar wat er dan door je heen gaat”, zei Vaatstra toen. “In eerste instantie denk je: dit kan niet, want het is al dertien jaar geleden en nu op een zondagavond om een uur of elf het bericht: we hebben hem.”
In april 2013 wordt Jasper S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Een te lage straf, vindt Vaatstra. Maar het zorgt wel voor wat opluchting: “Het is nu voorbij, ik kan weer vrijer leven.” Begin 2013 kreeg Bauke Vaatstra de Machiavelli-prijs, die wordt toegekend aan personen of organisaties die zich hebben onderscheiden op het gebied van publieke communicatie.
De jury van de Stichting Machiavelli gaf hem die prijs “omdat hij op een volhardende, professionele en authentieke wijze dertien jaar lang de media heeft ingeschakeld waardoor de dader van de moord op zijn dochter kon worden opgespoord. Door zijn media-optredens wist Vaatstra eerst te voorkomen dat de zaak een ‘cold case’ zou worden.” Eerdere winnaars van die prijs zijn onder meer Loesje, Hans van Mierlo, Pieter van Vollenhoven, Neelie Kroes, Jan Marijnissen, Bert van Marwijk en de toenmalige prinses Máxima.
Vaatstra wilde nog een confrontatie met Jasper S. “Ik wil met hem praten, in de gevangenis. Absoluut. Ik wil weten wat er is gebeurd en dat moet hij mij vertellen. Ik wil hem in zijn ogen kijken. Ik wil weten wie er achter die rode baard zit. Ik vind het een vreselijke man. Ik wil met hem praten”, zei Vaatstra in 2017 in een FryslânDOK. Het gesprek is er uiteindelijk nooit gekomen. In de zomer van 2021 kwam Vaatstra voor het laatst uitgebreid in de media na de moord op Peter R. de Vries. “Het is een vriend en het is een verschrikkelijke gebeurtenis. Alles komt terug natuurlijk, je ziet alles weer voor je.”
Vaatstra was geschokt door de moord op zijn vriend. “Je verwacht het nog niet. Dat er eens iets kon gebeuren, lag in de lijn der verwachtingen, maar je denkt daarna toch: hij redt het wel. Maar verdikkeme, toch. Ja, dat is moeilijk hoor, heel moeilijk.”
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries met Bauke Vaatstra bij een persconferentie
Bij Vaatstra werd begin dit jaar longkanker in een vergevorderd stadium vastgesteld. Vaatstra overleed dinsdag 5 maart. De familie nam maandag in besloten kring afscheid in De Westereen. Hij ligt begraven naast zijn dochter Marianne.