AMELAND – Het besluit om te stoppen met de sneldienst in het donker tussen Ameland en Holwerd per 1 januari 2023, is sinds het bericht afgelopen woensdag gesprek van de dag op het eiland. “It eiland is ontzettend skrokken fan wat der nu in het nieuws is, it is net of we 100 jaar teruggoaid wurde in de geschiedenis”, vertelt Eilander Richard Kiewiet.
Veltman Marine Service krijgt geen ontheffing om tussen zonsondergang en zonsopgang sneller dan 20 kilometer per uur te mogen varen in het Waddengebied. Eigenaar Richard Veltman wilde vrijdag niet op camera reageren, maar is volgens Kiewiet helemaal ‘leeg’. Gunda Brunotte, bestuurslid van het Amelander Ondernemersplatform, vult aan. “Als je met elkaar praat, iedereen is verbaasd, hoe wij als eiland afgesloten kunnen worden van de rest van Nederland.”
Tekst loopt door onder de video
De burgemeester van het eiland kijkt met zorg naar de ontwikkeling. “We willen graag dat onze inwoners zo normaal mogelijk op het eiland kunnen wonen. En ook dus de vaste wal kunnen bereiken, ook ’s nachts als dat nodig is. We gaan er (als gemeente red.) niet direct over, maar toch denken we er over na hoe we politiek hier nog invloed op uit kunnen oefenen. Kamerleden zijn geïnfomeerd.”
Een van de Kamerleden die al actie heeft ondernomen is Caroline van der Plas (BBB), zij heeft donderdag- op vrijdag nog een motie ingediend. Die werd door minister Mark Harbers ontraden, maar toch wordt deze dinsdag alsnog in stemming gebracht. “Hopelijk kunnen we via de Kamerleden toch een soort van breekijzer krijgen, maar uiteindelijk is het de Provinsje en het Rijk die dit moeten oplossen “, besluit Stoel.
De acute noodsituaties voor slachtoffers komen, wanneer de watertaxi stopt, niet in gevaar. “Gelukkig is er bij nood nog wel de Waddenhelikopter, of zijn onze vrijwilligers van de KNRM er. Dus iemand die naar het ziekenhuis moet, die komt daar.” Het pijnlijke zit hem vooral, vanaf 1 januari, op het punt dat familieleden van het slachtoffer niet eerder dan met de eerste reguliere afvaart naar de vaste wal kunnen.
Gedeputeerde Avine Fokkens van de Provinsje Fryslân staat open voor het gesprek over de bereikbaarheid. “Maar tot nog toe hebben wij nog weinig tot geen contact gehad met de ondernemer”, vertelt Fokkens telefonisch. “Wij willen absoluut meedenken en kijken naar oplossingen voor dit probleem”, besluit de gedeputeerde.
Voor Rijkswaterstaat is de bereikbaarheid van de Waddeneilanden zeer belangrijk. “Daar zetten wij ons dan ook zeker voor in”, vertelt woordvoerder Anne van der Meer. Volgens de vaarwegenbeheerder is het nachtelijk personenvervoer niet in het geding. “Nachtelijk vervoer van personen is, met inachtneming van de wet en regelgeving, altijd mogelijk.” Dat betekent alleen dat er niet harder mag worden gevaren met een watertaxi, dan 20 kilometer per uur. Dit geldt dan op de hoofdvaarwegen/veerbootroutes. “Daarnaast moet er wel worden voldaan aan de wet en regelgeving.”
Daar komt bij dat bij de categorie ‘snel schip’ of ‘veerpont’ die aan de eisen voldoen qua inrichting en bemanning, sneller gevaren mag worden dan 20 kilometer per uur.
“Vroeger zaten we alleen gesloten met een strenge winter, waar we niet van het eiland af konden door ijsgang. Het is nu net of we door de regelgeving niet van het eiland af kunnen”, vertelt Richard Kiewiet. Brunotte ziet de bereikbaarheid ook steeds meer in het geding komen. “Ook voor ons als ondernemers is het zo nu en dan best lastig om alles rond te krijgen.” De vaargeul tussen Ameland en Holwerd is al jaren een heikel punt en nu de nachtelijke sneldienst lijkt te verdwijnen, is dat nog een ‘kopzorg’ meer geworden. Ook burgemeester Leo Pieter Stoel ziet dat de ‘navelstreng’ van het eiland fors onder druk staat.
Ook de Watertaxi tussen Vlieland en Terschelling vaart sinds deze week een uur later, om zo het donker te omzeilen.