HOLWERT – Agrarische Jongeren Friesland (AJF) maakt zich zorgen over het voorstel van Landbouwminister Femke Wiersma om de zogenoemde PAS-melders nog drie jaar te gedogen, zo schrijft Omrop Fryslân.
PAS-melders zijn boeren die buiten hun schuld geen geldige natuurwetvergunning hebben. Volgens voorzitter Hendrik Galema van de AJF is drie jaar langer gedogen geen oplossing: ”De route naar legalisatie wordt niet beter, hij wordt alleen langer.”
De Tweede Kamer praat woensdag over de situatie van de PAS-melders in het stikstofdebat met minister Wiersma.
In Fryslân zijn ongeveer 230 PAS-melders. Ook onder de AJF-leden zitten verschillende PAS-melders. Die kunnen heel lastig een lening van de bank krijgen om bijvoorbeeld het bedrijf duurzamer te maken.
“Femke (Wiersma, red.) koopt nu tijd, maar daar zijn onze leden niet mee geholpen.”
Tekst loopt door onder de video
Galema maakt zich nog grotere zorgen over het lot van de zogenaamde interimmers. Het gaat om een andere groep boeren die geen geldige natuurwetvergunning heeft, maar veel minder aandacht krijgt van de politiek.
Galema is ronduit teleurgesteld dat deze groep helemaal niet genoemd wordt in de Kamerbrief van Wiersma over de PAS-melders.
Hij kan niet anders dan constateren dat het minister Wiersma tot nu toe nog niet is gelukt om deze groep boeren weer perspectief te geven.
“Ik had er meer van verwacht. Het zou allemaal anders. Tot nu toe is het vooral meer van het hetzelfde, maar het duurt alleen langer.”
Op 25 tot 33 procent van de bedrijven wordt te weinig verdiend voor een goede toekomst. – Hendrik Galema van Agrarische Jongeren Friesland
De Agrarische Jongeren houden er rekening mee dat er de komende jaren nog de nodige agrarische bedrijven zullen verdwijnen door problemen als de stikstofcrisis en het mestoverschot.
“Op 25 tot 33 procent van de bedrijven wordt te weinig verdiend voor een goede toekomst, zeker als je weet dat volgend jaar nog meer mest moet worden afgevoerd.”
Bedrijven die onder druk staan, kunnen kiezen voor de opkoopregeling die minister Wiersma vorige week aankondigde. Galema heeft daar gemengde gevoelens over.
“Voor een oudere boer zonder opvolger kan het een uitkomst zijn om er wat fijner uit te stappen. Maar er zijn ook jonge boeren die het liefst boer willen blijven, maar zich gedwongen voelen om te stoppen. Daar zijn we niet voor.”
De AJF heeft in Fryslân 1.100 leden. Het zijn allemaal boeren tussen de 18 en 36 jaar. Om boer te kunnen blijven, moeten die jonge boeren bereid zijn om te veranderen en rekening te houden met de wensen van de gemeenschap.
Dat is de boodschap die de AJF-leden in Achtkarspelen en het voormalige Kollumerland maandagavond meekrijgen op het grote veevoerdebat in Aldwâld. In het debat ging het niet alleen over hoe je zoveel mogelijk melk uit een koe kan halen.
Er wordt ook stilgestaan bij CO2-uitstoot, de zorg voor milieu en bodem, het behoud van een kruidenrijk grasland en de mogelijkheid om een deel van het inkomen met agrarisch natuurbeheer te verdienen.
Minister Wiersma wil de komende jaren meer geld uittrekken voor agrarisch natuurbeheer en streeft er ook naar om hier langlopende contracten voor af te sluiten, zodat de boeren weten waar ze aan toe zijn.