TERNAARD – Aardappelboeren hebben veel last van droogte op dit moment. Ze willen graag de aardappelen rooien, maar dat gaat niet door de droge grond. De kluiten zijn te hard en zouden de aardappelen beschadigen als de oogstmachine over het land gaat.
“Het is heel vervelend, maar we moeten nog geduld hebben”, zegt Fokke de Jong. Hij is aardappelboer in Ternaard. Hij heeft 65 hectare vol aardappels, maar die zitten allemaal nog in de grond.
Normaal gesproken was De Jong al lang met de oogstmachines op het land geweest, maar het is wachten op meer regen. “Het heeft een millimeter of zes, zeven geregend, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. Dat helpt niet. De bovengrond wordt een beetje zachter, maar het water verdampt net zo snel weer door de zon.”
Aan de aardappels zelf ligt het niet. “Het product is prachtig mooi, daar kunnen we trots op zijn. Maar om ze zo te houden moeten we een millimeter of 25 regen hebben om ze veilig uit de grond te halen.”
Tekst gaat verder na de video.
De Jong buigt en trekt wat uit de grond. “Ik rooi er een loof van de aardappels uit, maar de kluiten breken eromheen weg. Dat kan zo niet met de oogstmachine, want dan beschadigen de aardappels. Dat wil je niet, het product moet niet kapot.”
Een aardappel kan wel even in de grond zitten, maar uiteindelijk horen ze boven de grond. “Dan kun je het weer verpakken, transporteren en in de automaat zetten. We staan te trappelen. Wij gaan ervoor als het zover is, en dan plankgas”, zegt De Jong.
Je weet ook niet wat het weer doet in september, zegt de boer. Het is veranderlijk, want vorig jaar in mei was de situatie precies andersom: de bouwgrond was één groot moerasgebied. Toen stonden de aardappels van De Jong nog onder water omdat het zo hard regende.
Door de neerslag leek het aardappelveld wel een zwembad en raakten de boeren achter op schema. Vorig jaar zat de regen dwars, nu de droogte. “En zo heb je altijd wat, maar het komt goed.”