FRYSLAN – Eén op de twintig Friese boeren is weleens aangesproken door criminelen met de vraag of ze hun boerderij of loods tijdelijk willen verhuren. Dat blijkt uit een enquête van LTO Noord. De boerenorganisatie heeft één belangrijke tip: “Zeg nee!”
Bijna vijfhonderd agrariërs hebben meegedaan aan het onderzoek. Daaruit blijkt verder dat boeren in Fryslân minder last hebben van zaken als inbraak, diefstal en bedreiging dan in de rest van het land. Bijna de helft heeft nog nooit met criminaliteit te maken gehad.
Opvallend is dat Friese boeren sneller bereid zijn om verdachte zaken te melden, vooral als het gaat om het dumpen van drugsafval.
“Dat komt omdat Friezen graag een veilig en betrouwbaar buitengebied willen. En daar willen ze voor waken en hun best voor doen”, zegt LTO-regiobestuurder Mirjam Balkema.
Criminelen zetten boeren vaak onder druk om hun loods of schuur te verhuren. “Soms is het met een smoesje. Zo van: ik zie dat je een lege schuur hebt, ik heb opslag voor mijn bedrijf nodig en dit is een geschikte locatie”, vertelt vertrouwenspersoon Gaby de Ruiter van LTO Noord.
“Er zijn ook criminelen die brutaal vragen: ik wil hennep kweken in jouw loods. Hier heb je 10.000 euro en we hebben het nergens meer over.”
De helft van de boeren geeft aan dat ze criminaliteit op het platteland een steeds groter probleem vinden. Ze willen graag tips over hoe ze met criminelen om moeten gaan, zo laten ze in de enquête weten.
Het belangrijkste advies is volgens De Ruiter: “Zeg nee, want als er eenmaal inzit, kom je er niet meer uit. Ze betalen misschien de eerste maanden nog, maar daarna beginnen de bedreigingen. Niet alleen tegen de boer zelf, maar ook zijn gezin. Dat zijn situaties waar je niet in terecht wilt komen.”
Om drugscriminelen tegen te werken, zullen er voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden. Volgens Balkema is dat erg belangrijk.
“We merken dat boeren niet altijd verdachte situaties melden bij de politie of de overheid en daarin proberen we een verbindende rol te hebben.” Ze benadrukt dat melden anoniem kan.