EANJUM – De gemeente Noardeast-Fryslân maakt zich zorgen over de verplaatsing van 55 Konikpaarden van het Oostvaardersveld bij Lelystad naar het Ezumakeeg-gebied in het Lauwersmeer. Afgelopen maandagavond werd burgemeester Johannes Kramer geïnformeerd dat de paarden de dag erna al op transport gezet zouden worden. De paarden moesten weg uit Flevoland omdat daar veel grote klis groeit. Dit is een plant waarvan het zaad via stekelige zaadbollen wordt verspreid. Deze kunnen in de manen van de paarden blijven hangen. De paarden kunnen hierdoor geïrriteerde ogen of oogletsel krijgen.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven – één van de hoogste bestuursrechters in het land – bepaalde onlangs dat het dierenmishandeling was om konikpaarden tussen de grote klis te laten grazen. Staatsbosbeheer zou in overtreding zijn. En de minister voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zou binnen twaalf weken met maatregelen moeten komen.
Tekst loopt door onder de video
Volgens Staatsbosbeheer grazen in het Lauwersmeer ook andere paarden en staan de konikpaarden apart van die dieren. Door de paarden tot het einde van dit jaar naar het Lauwersmeer te verplaatsen, zegt Staatsbosbeheer meer tijd te krijgen om een ander geschikt gebied in binnen- of buitenland te vinden. De gemeente Noardeast-Fryslân voelt zich echter overvallen door de plotselinge beslissing. Volgens wethouder Pieter Braaksma was er geen voorafgaand overleg tussen de gemeente en Staatsbosbeheer. Wethouder Pieter Braaksma is teleurgesteld over de gang van zaken. “Wy fiele ús oerfallen om’t Staatsbosbeheer hjiroer net yn it foar mei ús oerlein hat”, aldus Braaksma.
Boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer in het Lauwersmeergebied bevestigt dat er geen overleg met de gemeente heeft plaatsgevonden. “Er was geen alternatief en we konden niet langer wachten met de verplaatsing. We konden als landelijk Staatsbosbeheer het bevel van de rechter niet negeren. We konden het probleem hier oplossen, dus dan doe je dat uit collegialiteit, met wat ons betreft aanvaardbaar risico,” legt Kloosterhuis uit.
De gemeente Noardeast-Fryslân maakt zich niet alleen zorgen over het gebrek aan communicatie, maar ook over mogelijke voedseltekorten voor de paarden in het winterseizoen door overstromingen in het Lauwersmeergebied. Daarnaast vreest de gemeente voor de verspreiding van de grote klis, wat schade kan aanrichten aan de lokale landbouw. De gemeente heeft minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gevraagd om de verplaatsing te heroverwegen en sluit juridische stappen niet uit als het besluit toch doorgaat. Bovendien wil de gemeente dat het ministerie aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele schade. “De fangst en it transport soargje foar in soad stress by de hynders. De bisten hawwe oantoanber lêst fan de stikelige boltsjes fan de grutte klis. Boppedat is de kâns grut dat de hynders úteindelik slachte wurde sille. Wêrom soest se dit oandwaan?”, aldus Braaksma.
Staatsbosbeheer begrijpt dat er zorgen zijn over de mogelijke verspreiding van de grote klis in het Lauwersmeergebied, maar volgens hen is dit risico minimaal. “We hebben nagedacht over het risico van verspreiding van de klis. De paarden staan juist op déze plek, omdat dit gebied zo nat is. De klis kan niet tegen die natigheid. Bovendien maaien we de hogere, drogere delen van het gebied, waar de klis ook niet tegen bestand is. De zaden verspreiden zich niet met de wind, dus we achten het risico op verspreiding beheersbaar,” aldus Kloosterhuis.
Hoewel Staatsbosbeheer vertrouwen heeft in de gekozen oplossing, blijft de gemeente Noardeast-Fryslân kritisch en bezorgd over de gevolgen van de verplaatsing. Het is afwachten hoe de situatie zich de komende tijd zal ontwikkelen en of de gevreesde problemen zich zullen voordoen.