SCHIERMONNIKOOG – Vijftig verwilderde katten op Schiermonnikoog worden naar het vaste land verplaatst, maar ze moeten nog wel gevangen worden. Daarvoor is de stichting Zwerfkatten Nederland ingeschakeld, die een vergelijkbaar project op Texel deed schrijft Omrop Fryslân.
Deze katten zitten de natuur in het Nationaal Park in de weg, doordat ze vogels en konijnen opeten. En voor de katten zelf is het ook niet echt een prettig bestaan. Het is moeilijk om aan eten te komen en om beschutting te vinden in het open landschap. Natuurlijk krijgen ze ook geen medische verzorging.
De bedoeling is om ze in februari te vangen met lokkooien en lekker eten om ze erin te krijgen. Zodra een kooi dichtvalt, wordt dat door middel van een melding op de telefoon doorgegeven. Maar het blijft niet bij het vangen alleen, want je moet er wel voor zorgen dat je niet per ongeluk een huiskat vangt.
Daarnaast moet worden voorkomen dat het probleem na verloop van tijd weer de kop opsteekt. Beide zaken worden aangepakt voordat de vangacties van start gaan.
“We gaan eerst een actie houden voor de huiskatten. Zowel om ze te chippen zodat we kunnen controleren of de katten een eigenaar hebben en we gaan de katten steriliseren en castreren”, zegt algemeen directeur Carien Radstake van Zwerfkatten Nederland.
Daarvoor komen ze met een bus op het eiland. Maar ook de eilanders zelf komen in het spier, zegt Radstake: “We zijn blij dat er behalve onze vrijwillige vangers er ook heel veel klaar staan op het eiland om de katten in een week of vier à zes te gaan vangen.”
Mensen op het eiland worden ook gevraagd om huiskatten binnenshuis te houden op het moment dat de verwilderde katten worden gevangen. “En het is uiteraard ook zo dat we kijken wat voor type kat er in de vangkooi zit. Als dat een miauwend, kopjes gevend dier is dan gaan we die natuurlijk niet van het eiland af halen. Mocht het toch voorkomen dat er een huiskat naar de vaste wal gaat dan is die uiteraard gewoon op te halen”, voegt Radstake toe.
Er worden geen katten afgemaakt, zegt ze: “De schuwe katten die geen mensen gewend zijn gaan een grote zwerfkattenren in. Ze worden uiteraard geholpen. Dus gesteriliseerd en gecastreerd. En ze krijgen uiteraard een gezondheidsbehandeling.”
De katten worden ook gechipt en komen op naam te staan van de stichting. Dan krijgen ze een nieuwe taak als jagers met behoorlijk wat ervaring, zo legt Radstake uit: “Vervolgens gaan we kijken of boeren op het vasteland die bijvoorbeeld muizenvangers nodig hebben op hun erf deze katten een plekje kunnen geven.”
Als dat niet lukt, blijven ze bij de stichting Zwerfkatten Nederland. Er wordt opgelet dat de dieren niet een plekje krijgen dichtbij weidevogelgebieden of andere natuurgebieden.
Het geweer wordt nog wel ingezet als oplossing van dit probleem, maar dat ziet Radstake helemaal niet zitten: “Dat afschieten gebeurt alleen nog maar in de provincie Fryslân. In alle andere provincies is dat al lang afgeschaft. En het is helemaal niet nodig. Simpelweg omdat geen enkele boer zonder muizenvangers kan. Die katten doen gewoon heel nuttig werk.”
Een brede coalitie van eilander organisaties doet mee. Maar niet iedereen. Radstake:
De actie is breed gedragen. Behalve door één groep van de Wildbeheereenheid die het katvriendelijker vindt om de kat af te schieten. Alle andere partijen op Schiermonnikoog staan achter deze actie en zeggen ook het afschieten van katten is echt niet meer van deze tijd. En dat ben ik het volledig met hun eens. Anders hadden we ook niet meegewerkt aan deze actie.”
De vangacties zijn dus in februari en op 31 januari en 1 februari kunnen alle eilanders in de zogenaamde Katopia-bus hun kat gratis laten chippen, maar ook laten castreren of steriliseren.