LEEUWARDEN – Het uitbreidingsproject Netuitbreiding Lelie (NuLelie) loopt vertraging op. De afronding van NuLelie stond gepland voor 2025/2026, maar netbeheerder Liander is genoodzaakt de opleverdata te verschuiven. Dit betekent dat bedrijven en mogelijk ook woningbouwprojecten in Fryslân en de Noordoostpolder moeten rekenen op langere wachttijden voordat zij een nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen krijgen. De opgelopen vertraging verschilt per deelgebied. De belangrijkste oorzaak van deze vertraging is dat de uitvoering van de werkzaamheden complexer is dan vooraf gedacht.
Liander werkt hard om het elektriciteitsnet uit te breiden en te verzwaren. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat klanten ook in de toekomst kunnen rekenen op een betrouwbaar stroomnet. Helaas blijkt dit enorme uitbreidingsproject niet binnen de geplande termijn te kunnen worden afgerond. De mate van verschuiving varieert per deelproject: 39% van de projecten verschuift 0 t/m 2 jaar, 31% verschuift 2 t/m 5 jaar, 5 t/m 8 is 27% en 3% is 8-10 jaar.
De uitvoering van de werkzaamheden blijk complexer dan gedacht. Liander is dit grootschalige uitbreidingproject gestart samen met samenwerkingspartners, om zoveel mogelijk werk te verzetten. Het is voor zowel Liander als de samenwerkingspartners de eerste keer dat op deze grootschalige manier werk wordt uitgevoerd. Ondanks dat we de afgelopen jaren meer hebben geïnvesteerd en meer werk hebben verzet, is vertraging toch onvermijdelijk. Het gelijktijdig opstarten van meerdere deelprojecten legt een te grote druk op de uitvoeringsorganisatie. Daarnaast is het Liander niet gelukt om het aantal benodigde mensen te vinden, omdat er een tekort is aan specialisten voor de specifieke werkzaamheden op elektriciteitsstations.
Omvang werk
Ook de omvang van het werk is groter is dan voorzien. Dit komt doordat de vraag naar elektriciteit veel groter is dan waar aanvankelijk rekening mee is gehouden. We zien een verdubbeling in de groei van warmtepompen, zonnepanelen en laadpalen. Daarnaast houdt Liander rekening met de grote maatschappelijke opgave voor nieuwbouwwoningen. Het aantal projecten dat nodig is om het Friese net toekomstbestendig te maken is uiteindelijk meer dan verdubbeld, van ongeveer 37 projecten naar circa 80 projecten. Het gevolg van deze snelle groei, is dat sommige stations nu al aan hun maximale capaciteit zitten. Om uitval van het elektriciteitsnet te voorkomen heeft Liander daarom op 27 stations in Fryslân congestie moeten afkondigen, aanvullend op de stations waar nu al congestie is.
De netbeheerder ziet dat sommige elektriciteitsnetten op termijn te zwaar worden belast door de toenemende vraag naar en het aanbod van elektriciteit. Aan deze netten moet voorrang gegeven worden bij de planning van de uitbreidingen om stroomuitval te voorkomen en de veiligheid en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen. Sommige projecten worden hierdoor naar achteren geschoven ten gunste van andere projecten. “We zien ook dat de afstemming met de omgeving bij bepaalde projecten meer tijd kost dan vooraf gedacht”, zo laat Liander weten.