DOKKUM – Vóór en in de corona-periode verscheen in de regionale media een reeks artikelen over bijzondere gebruikers en bewoners van twee panden op de hoek van de Diepswal en de Hoogstraat bij de Zijl in Dokkum. Woensdag verschenen die verhalen – en nog veel meer – in boekvorm onder dezelfde titel: ‘Artisante an de Syl’
Nieuw concept
Al weer bijna tien jaar geleden startte Ido Pranger samen met Sander Wijnstra in het hoekpand aan De Zijl een horecagelegenheid met een voor Dokkum nieuw concept: “We zagen dat er in Dokkum op dat moment wel behoefte was aan vernieuwing op het gebied van horeca. We wilden vooral een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn, waar je op elk moment van de dag terecht kunt om gezellig een hapje te eten of even te borrelen.”
Historisch onderzoek
De aankoop van eerst het hoekpand en in 2015 het naastgelegen pand in de Hoogstraat maakte de nieuwe eigenaars meteen nieuwsgierig naar eerdere gebruikers en bewoners van deze unieke plek. Op verzoek van de familie Pranger deden de ‘sneupers’ Warner B. Banga en Piet de Haan van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis en het gebruik van deze panden. Tijdens de verbouw werden verrassende ontdekkingen gedaan, zoals een oude doofpot en een waterput, die de auteurs in historisch perspectief wisten te plaatsen. Zij ontdekten ook dat hier ooit het oudste raadhuis van Dokkum gevestigd was! Maar ook waren er apotheken, een sigarettenwinkel, een kledingzaak en wat al niet meer, voordat het één van de mooiste en gezelligste etablissementen van de Bonifatiusstad werd.
Eindelijk verschenen
Door corona en een wisseling van de wacht duurde het verschijnen van dit boekje veel langer dan eerst voorzien, maar nu het er eindelijk is, kan iedereen genieten van een ontdekkingsreis door het verleden van deze bijzondere plek in hartje Dokkum: ‘Artisante an de Syl’. Dankzij de steun van de familie Pranger is dit gebonden boekje van 104 pagina’s, uitgegeven door de Stichting Historia Doccumensis, in de Dokkumer boekwinkels, de HEMA, Museum Dokkum en natuurlijk bij Stadscafé ‘Artisante’ zelf verkrijgbaar voor slechts € 10,00. De Stichting Oud Dockum heeft voor al haar donateurs een exemplaar gereserveerd dat zij volgend jaar in de brievenbus kunnen verwachten.
Over de uitgever:
De Stichting Historia Doccumensis werd in 2001 opgericht om een standaardwerk over de ‘Geschiedenis van Dokkum’ uit te geven en richtte zich daarna op het mogelijk maken van publicaties over de historie van Dokkum in brede zin. Zie ook hun onlangs vernieuwde website www.historia-doccumensis.nl