MODDERGAT – Het project “Moddergat, dijk van een verhaal”, om het vissersdorp te verbeteren en te behouden heeft ruim 1,5 miljoen euro subsidie aangevraagd bij het ministerie van LNV. Bij de zogenaamde Visserij OntwikkelPlan (VOP) gelden konden plannen die de visserijcultuur levend houden worden ingediend. Daarom is de renovatie van Museum ‘t Fiskershûske, de realisatie van een startpunt bij de Garnalenfabriek en een Varend Erfgoed Centrum in Dokkumer Nieuwe Zijlen ingebracht. Alle drie de plannen zijn gehonoreerd, zo laat de werkgroep weten in een nieuwsbrief.
Er wordt extra financiering aangevraagd bij het Waddenfonds en de Versnellingsagenda. Ook wordt er gekeken naar monumentensubsidies, wat een tijdrovend proces is. Daarnaast is er een wens om een programmabureau op te zetten waarin Dokkumer Nieuwe Zijlen (WL19), Gemeente Noardeast-Fryslan en de werkgroep zelf zitting nemen. Dit bureau zal kennis en kunde delen en gezamenlijk inkopen wat ontbreekt.
Museum ’t Fiskershúske organiseert op zaterdag 6 juli een zomermarkt genaamd ‘Seedykstermerk’ rondom de Fiskershúskes, open van 10.00 tot 17.00 uur. Tevens loopt er tot en met 31 oktober een tentoonstelling over het KNRM-reddingstation Moddergat, dat actief was van 1878 tot 1942. De tentoonstelling belicht de uitdagingen van de reddingssloepen en de verhalen van de sloeproeiers.
Voor de zomer begint de verdere planuitwerking voor ‘t Fiskershûske en worden gesprekken gestart met de buren van alle locaties. Na de zomer hoopt de werkgroep een concrete uitvoeringsplanning te hebben, waarbij overlast zoveel mogelijk beperkt wordt. De bouw en renovatie staan gepland om in 2026 te starten. Een belangrijk onderdeel van het project is de verbetering van de infrastructuur.
Er wordt gekeken naar de aanleg van een dijktrap en een verhard kruinpad, hoewel er bezwaren zijn van de bewonersgroep ‘De Oere’. Zij zien liever een voetpad zonder overlast voor omwonenden. De rijrichting bij de garnalenfabriek moet worden omgedraaid en er worden snelheidsremmende maatregelen besproken met de gemeente. Voor de bouwkundige aanpassingen van de boerderij en de schuren, beide rijksmonumenten, ontbreekt nog financiering. De werkgroep zoekt actief naar nieuwe inzichten en waardevolle input van bewoners om het totaalplan te versterken en aan te passen waar nodig.
RTV NOF maakte vorig jaar onderstaande reportage over de plannen