AUDIO: Verkenner Noardeast: ‘Coalitie van FNP, GBNF, CDA en Christenunie meest haalbaar’ · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

AUDIO: Verkenner Noardeast: ‘Coalitie van FNP, GBNF, CDA en Christenunie meest haalbaar’

donderdag 25 juli 2024

DOKKUM – Een nieuw stabiel gemeentebestuur in Noardeast-Fryslân is een zoektocht, maar verkenner Jornt Ozenga is donderdagavond met zijn aanbevelingen gekomen. Ook ziet hij een haalbare optie voor een nieuw gemeentebestuur: FNP, Gemeentebelangen, CDA en de ChristenUnie. 

Ozenga is de afgelopen drie weken aan de bak geweest om alle informatie bij de 8 raadsfracties op te halen. “Dêrneist haw ik ek in goed petear hân mei de boargemaster en fertsjinnet de griffy ek in kompliment”, vertelt de verkenner donderdagavond in het Dokkumer gemeentehuis.

Eerder was de coalitie in Noardeast-Fryslân FNP, S!N en Gemeentebelangen. S!N stapte uit de coalitie, toen duidelijk werd dat er geen AZC in de gemeente zou komen. Ook stapten beide S!N-wethouders daarna op. De analyse van de coalitiebreuk is hier terug te zien.

Volgens Ozenga is het van belang dat personen, fracties en misschien zelfs de raad met elkaar in gesprek moet gaan. “Om de fersteurde ferhâldings fuort te nimmen.” Daarnaast is er de afgelopen weken veel gekeken naar opties die er zijn om Noardeast weer verder te helpen. “We hawwe ek sjoen nei minderheids-konstruksjes, mar dan binne der partijen dy’t inoar blokkearje, dus dat liket op dit momint ek gjin goeie kar”, vult de gemeentesecretaris van Lelystad aan.

Informateur benoemen die nader onderzoek naar nieuwe coalitie doet

Ozenga heeft als tweede aanbeveling voor de toekomst van Noardeast-Fryslân, dat er na het zomerreces een informateur wordt aangesteld. “Dy sil dan djipper ûndersyk dwaan moatte nei in koälysje tusken FNP, Gemeentebelangen, CDA en ChristenUnie”, vertelt de verkenner.

Zittende coalitiepartijen zien kansen

Fedde Breeuwsma van de FNP Noardeast-Fryslân kan zich vinden in de adviezen van de verkenner. “Wy moatte yndie goed nei de ûnderlinge ferhâldings sjen, do hast sels de riedsgearkomste ek meimakke. Dat wie fan gjin ien partij ‘hoogstaand’, it is bard, ik tink ek dat dy fergadering net de reden wie dat it úteinliks klapt is. It buorrele al langer”, vertelt Breeuwsma. “Wy moatte it mei inoar der oer hawwe, ik konstatearje ek dat der blokkades lizze, dat moatte wy meiinoar beprate. Ik sis op foarhân absolút net, dat it net kin, mar der sille fêst dingen oanpast wurde moatte.”

Jannie van Midlum van Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân ziet kansen in de samenwerking met de FNP, CDA en ChristenUnie. “Mei it CDA haw ik eartiids al ris yn in koälysje sitten en dat is doe ek tige goed befallen. Mei de minsken fan de ChristenUnie kin ik ek goed. Ik tink dat we bêst ta yts moais komme kinne. At wy it foar ein septimber rûn krije koene, soe dat hiel moai wêze.”

Aangeraden partijen: “Earst om tafel”

Dirk van der Meulen van de ChristenUnie over dat zij volgens de verkenner een serieuze kandidaat kunnen zijn. “It is ien fan de mooglikheden, mear net. Wy sjogge net fuortendaliks in rol foar ús, net yn earste ynstânsje. Mar wy wolle der ek net foar wei rinne at it nedich is. Op foarhân sizze wy gjin nee, dan wolle wy prate en yn dat stadium sitte wy no blykber. Kom mar op!”

Geertje Schoorstra van het CDA ziet een logisch gevolg. “Logyske set, at je de koppen telle en je lêse it rapport is it in logyske konklúzje. Wy hawwe oanjûn dat wy serieus yts sjogge yn in gedooch-konstruksje, lykas de bygelyks de FNP, hoe’t wy fierder moatte mei dizze fjouwer partijen, dêr moatte wy noch serieus oer prate.”

Jornt Ozenga, Fedde Breeuwsma, Jannie van Midlum, Dirk van der Meulen en Geertje Schoorstra in gesprek met verslaggever Ben de Jager

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
AUDIO: Verkenner Noardeast: ‘Coalitie van FNP, GBNF, CDA en Christenunie meest haalbaar’ · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?