Verduurzamen van woningen wordt serieus aangepakt · Foto('s): Eigen
  Eigen
RECLAME

Verduurzamen van woningen wordt serieus aangepakt

vrijdag 14 april 2023

HARKEMA – Als het aan de landelijke overheid ligt, moeten de komende jaren honderdduizenden woningen worden verduurzaamd.

Dat is nodig om het gebruik van fossiele brandstof terug te dringen. Het gaat daarbij niet alleen om nieuwbouw maar ook om het verduurzamen van bestaande woningen. Vooral huizen die vóór 1980 zijn gebouwd zijn vaak niet duurzaam. Dit heeft ook nadelen voor de bewoners. Ten eerste gebruiken zij meer stroom en gas en ten tweede gaat het vaak ten koste van het wooncomfort. Bij de verduurzaming moet gebruikgemaakt worden van milieuvriendelijke materialen. Gelukkig komen die steeds meer beschikbaar.

Het gebruik van loodvervangers

De discussie over het vervangen van loden waterleidingen staat niet op zichzelf. Lood wordt ook gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld voor daken, dakramen, kozijnen en dakkapellen. Maar vandaag de dag is er een alternatief. Deze loodvervanger vormt geen risico voor de gezondheid en heeft dezelfde goede eigenschappen zoals het waterdicht maken van huizen en andere gebouwen. Bij een renovatie is het dan ook aan te raden om het lood waar mogelijk te vervangen. Het vervangend materiaal gaat ook lang mee en zorgt voor perfecte bescherming tegen het binnendringen van vocht.

Energie besparen met isolatie

De gemakkelijkste manier om een woning te verduurzamen is isolatie van muren, het dak en de vloer. Dit kan met pir isolatieplaten. Deze kunnen tegen het dak worden aangebracht of tegen de wanden. Deze methode is dus ook geschikt voor woningen die geen spouwmuur hebben. Vooral oudere huizen hebben vaak een enkele buitenmuur. Spouwmuurisolatie kan dus niet worden toegepast. Een voorzetmuur is vaak ook geen optie en bovendien zeer kostbaar. Door pir platen te gebruiken kun je de woning of het bedrijfspand toch isoleren. Op die manier kan het pand onder meer geschikt gemaakt worden voor aansluiting op een warmtenet of voor de installatie van een warmtepomp. Daardoor krijgt het gebouw ook een hoger energielabel. Dat is weer gunstig bij verkoop of verhuur.

De regering jaagt verduurzaming aan

De overheid is erop gebrand dat woningen en bedrijfspanden worden verduurzaamd. Voor bedrijven geldt al dat ze vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Ook voor woningen worden de regels in de komende jaren aangescherpt. Om eigenaren tegemoet te komen zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Particulieren kunnen daarvoor terecht bij de gemeente. Voor verhuurders en ondernemers zijn er verschillende regelingen. Meer informatie daarover is te verkrijgen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor sommige van deze regelingen geldt een maximaal budget per jaar. Zodra dit op is moet je wachten tot volgend jaar om een aanvraag in te dienen. Zorg er altijd voor dat je alle facturen kunt overleggen om de ontvangen subsidie te verantwoorden.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?