BURGUM – De toekomst van het basisonderwijs in de Trynwâlden staat al een tijd ter discussie. Uit een voortgangsbrief van Stichting Oarsprong, Stichting Adenium en de gemeente Tytsjerksteradiel blijkt dat betrokken partijen zich bewust zijn van de noodzaak om ingrijpende keuzes te maken. Toch zijn er duidelijke verschillen in verwachtingen en prioriteiten tussen de partijen.
Tijdens gesprekken met dorpsverenigingen en medezeggenschapsraden bleek dat er weinig draagvlak is voor de plannen die begin dit jaar werden gepresenteerd. Veel dorpsbelangenorganisaties spraken hun zorgen uit over de impact op de leefbaarheid van de regio. Vooral het behoud van de kleine scholen heeft prioriteit. Deze willen zij zolang mogelijk openhouden, zelfs als een overgang naar fusiescholen uiteindelijk noodzakelijk wordt geacht.
De huidige denkrichting richt zich op het verkennen van twee nieuwe fusiescholen, die een evenwicht moeten bieden tussen kwaliteit van onderwijs en een duurzame structuur voor de regio. Dit idee wordt gesteund door de achterban van Stichting Adenium en enkele dorpsverenigingen, maar roept ook vragen op over de uitvoering en snelheid van het proces. Hoewel betrokkenen erkennen dat er haast geboden is, blijft zorgvuldigheid een belangrijk uitgangspunt. Dit kan echter vertraging in het proces veroorzaken. De interne overleggen bij Stichting Oarsprong zijn hier een voorbeeld van; er wordt nog onderzocht of er voldoende ruimte is om fusiescholen als oplossing te bespreken.
Een gezamenlijke procesaanpak wordt begin 2025 besproken. Tot die tijd blijven bestaande structuren in stand. De betrokken organisaties geven aan dat de kwaliteit van onderwijs en de betrokkenheid van alle belanghebbenden centraal blijven staan. Toch blijft het de vraag of er voldoende consensus is om snel concrete stappen te zetten. De komende weken worden cruciaal voor het bepalen van de richting.