LEEUWARDEN – De komst van het internet heeft ons leven op veel vlakken makkelijker gemaakt. Of het nu gaat om zoeken naar informatie, uitbreiding van je vriendenkring of het automatiseren van huishoudelijke apparaten: de mogelijkheden zijn tegenwoordig haast oneindig. Daar staat tegenover dat het internet ook nieuwe vormen van criminaliteit voortbrengt. In dit artikel vind je 20 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.
Gebruik een VPN
Als je zonder zorgen wil surfen en shoppen op het web, doe je er goed aan eerst een VPN in te schakelen. Een VPN of Virtueel Privénetwerk beschermt je namelijk tegen malware. Bovendien zorgt het voor encryptie van de informatie die je uitwisselt met de openbare server of internet service provider (ISP).
Kies altijd een uniek wachtwoord
Voor elk account dien je een uniek en moeilijk te raden wachtwoord te kiezen. Toch gebruiken veel mensen nog steeds hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Als één van die accounts betrokken raakt bij een datalek, kan een hacker met dat wachtwoord dus ook toegang krijgen tot de andere accounts. Als je geen zin hebt om al je wachtwoorden te onthouden, kun je een wachtwoordmanager gebruiken.
Voer alle updates uit
Software-updates bevatten de meest recente beveiligingsopties. Zorg er dus voor dat je deze meteen installeert.
Maak regelmatig een back-up van al je bestanden
Om te voorkomen dat je door een inbraakpoging niet meer bij je bestanden komt, moet je regelmatig een back-up maken. Dat kun je doen in de cloud, maar ook op een externe schijf.
Klik niet zomaar op links in berichten
Met een link in een e-mail, whatsapp- of sms-bericht kun je mogelijk malware installeren.
Verifieer de afzender
Bij phishing doet een cybercrimineel zich voor als een betrouwbare instantie of als iemand die je kent. Controleer altijd of het bericht ook daadwerkelijk door diegene is gestuurd. Kijk daarvoor op de officiële website of bel de persoon in kwestie op.
Let op spel- en taalfouten
Veel phishingmails hebben met elkaar gemeen dat ze bol staan van de taal- en spelfouten.
Contact
Neem bij twijfel altijd contact op met de officiële klantenservice.
Vergrendel je telefoon
Je kunt het aantal minuten waarna je telefoon vergrendelt zelf instellen. Hoe korter, hoe beter.
Laat nooit je laptop of telefoon onbeheerd liggen
Het kost een hacker maar een paar seconden om spyware te installeren.
Log uit bij alle accounts als je gebruik maakt van een andere computer
Vergeet niet uit te loggen uit al je accounts als je een computer op het werk, de bibliotheek of een internetcafé gebruikt. De volgende gebruiker zou anders zomaar in je Facebook-account kunnen.
Gebruik tweefactorauthenticatie
Voeg een extra beschermingslaag toe om toegang te krijgen tot je apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een wachtwoord en Touch ID.
Bluetooth
Schakel Bluetooth uit als je het niet gebruikt. Vooral op drukke, openbare plekken is de kans aanwezig dat hackers op deze manier toegang proberen te krijgen tot je bestanden.
Externe apparatuur
Let op met externe apparaten, zoals hard drives, flash drives en smartphones. Wees er zeker van dat ze vrij zijn van virussen en andere malware.
Persoonlijke gegevens delen
Geef niet zomaar je bankgegevens, BSN en NAW-gegevens door, digitaal of telefonisch.
Deel niet alles op social media
Wees je ervan bewust dat iedereen mee kan kijken. Publiceer daarom nooit je telefoonnummer of adres en bekijk nog een keer kritisch je privacy-instellingen.
Te mooi is meestal niet waar
Wanneer je niet meespeelt met een loterij, is de kans dat je ook daadwerkelijk een paar miljoen hebt gewonnen nihil. Hetzelfde geldt voor pop-ups die melden dat je geselecteerd bent als winnaar van de laatste iPhone.
Verwijder oude accounts
Ga regelmatig na welke accounts je nog gebruikt. Als een account lange tijd inactief is gebleven, kun je deze best verwijderen. Dat is weer een account minder die bij een datalek betrokken kan raken.
Versleutelde communicatie
Bedrijven die de digitale veiligheid van bezoekers van hun website serieus nemen, hebben altijd een SSL-certificaat. Dat kun je zien aan het slotje in de adresbalk en een url die begint met “https”.
Denk niet dat het jou niet kan overkomen
Het kan namelijk iedereen overkomen. Of je nu een individuele gebruiker bent of een groot bedrijf met een uitgebreide IT-afdeling.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.