Veilig klussen doe je zo! · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Veilig klussen doe je zo!

vrijdag 16 april 2021

LEEUWARDEN – Veilig klussen – het klinkt logisch, maar het blijkt niet makkelijk te zijn. Jaarlijks worden er, in Nederland, maar liefst 120.000 gevallen van letselschade geconstateerd. Allemaal als gevolg van doe-het-zelfklussen. Voornamelijk trappen of ladders die omvallen leiden tot een hoop ongelukken. De lichaamsdelen die het vaakst letsel oplopen tijdens het klussen zijn handen, de vingers, het hoofd en de voeten. Dit zijn dus ook lichaamsdelen die extra goed beschermd moeten worden tijdens het klussen. Wat kun je nu doen om zelf niet tot die 120.000 gevallen van letselschade te behoren? Je leest het hier.

Tip 1: Zorg voor passende en juiste werkkleding

Je kunt je voeten bijvoorbeeld beschermen met veiligheidsschoenen. Deze schoenen hebben zogenaamde ‘stalen neuzen’. Door deze harde neuzen ben je beschermd wanneer er iets op je voeten zou vallen. Je mist dan niet gelijk een teen! Wel zo handig, dus. Een ander belangrijk deel van je lichaam zijn je ogen – je hebt er maar twee. Deze kun je beschermen door middel van een veiligheidsbril. Waar je er ook maar twee van hebt, zijn je oren. Zorg dus dat je je oren beschermd tegen harde geluiden die ontstaan tijdens het klussen met de juiste gehoorscherming. Ook werkhandschoenen zijn belangrijk om je handen te beschermen tijdens het klussen.

Tip 2: Zorg dat je het juiste gereedschap bezit

Zorg dat je gereedschap van goede kwaliteit koopt. Dit is vaak wat duurder, maar dit gaat vaak langer mee en is betrouwbaarder. Een cirkelzaag die losschiet is niet iets wat je mee wilt maken. Je kunt dus beter wat meer investeren en zorgen dat je veilig bent. Je handen kun je niet terugkopen! Vooral met elektrisch gereedschap is het belangrijk om goed na te gaan of het betrouwbaar is. Deze gereedschappen hebben vaak een enorme kracht, waarbij het ook snel fout kan gaan.

Tip 3: Gebruik een trap of ladder

Trappen of ladders die omvallen leiden tot een hoop ongelukken. Je kent het wel, je moet even snel wat ophangen, maar er is geen ladder in de buurt. Dan maar de dichtstbijzijnde bureaustoel gebruiken! Dit is hoe de ongelukken gebeuren. Het is van groot belang dat je een stevige en professionele ladder gebruikt tijdens je werkzaamheden. Een telescoopladder of vouwladder van goede kwaliteit besparen je een hoop ongelukken. Wanneer je gebruikmaakt van de ladder, zorg dan ook dat de ladder op een stevige ondergrond staat. Je hebt weinig aan een stevige ladder wanneer de ondergrond het mogelijk maakt dat hij zo kan wegzakken of wegglijden. Ook de grip van je schoenen is belangrijk. Zorg dat je schoenen draagt met een goed profiel waarmee je grip hebt.

Tip 4: Zorg voor een opgeruimde werkplek

Een werkplek die rommelig is, is niet alleen iets wat irritatie opwekt, het kan ook daadwerkelijk gevaarlijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld struikelen over je materialen, of misgrijpen in een doos waar je verschillende soorten gereedschappen in hebt zitten. Een opgeruimde werkplek werkt dus niet alleen fijner, maar is ook veel veiliger. Wanneer je aan het klussen bent, leg gereedschap dat je even niet gebruikt dan overzichtelijk aan de kant en gooi afvalmateriaal direct weg. Zorg ook dat, wanneer je klaar bent, je alles netjes opruimt en teruglegt waar het vandaan kwam. Een ander voordeel van een opgeruimde werkplek is dat het ook de productiviteit verhoogt omdat je minder tijd kwijt bent aan het zoeken van materiaal.

Ben je er klaar voor?

Met deze tips kun je bepakt en bezakt op weg naar de volgende klus. Zorg dat je niet behoort tot één van de 120.000 en bereid je goed voor met de juiste materialen, kleding, trap of ladder en werkplek. Het kan je een hoop ongemak besparen!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 09:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 09:00 - 12:00
    De B&W Show
    Eindejaarsprogrammering
  • 12:00 - 14:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 14:00 - 22:00
    De Smachtwacht
    Marathon 2024
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?