Donderdagavond werd bij de boerderij van R.T den Hartog aan de Willem Loréweg bij Kollum een CLAAS hooibouw demotour georganiseerd. Deze demotour word vier keer per jaar ergens in Nederland gehouden. In Kollum was de Landbouw Mechanisatie Bedrijf Geertsema uit Munnekezijl de organiserende dealer. Het werd een avondvullend programma met de complete lijn van CLAAS producten. In totaal werden tussen de 30 en 40 machines en tractoren gedemonstreerd van maaier, schudder, hark, hakselaar en persen. Deze demonsratie avond werd door enkele honderden geïnteresseerden bezocht.
De demonstraties werden gegeven op twee weilanden. Rond half acht werden verschillende maaimachines in werking uitgelegd en gedemonstreerd. Het gras werd gemaaid, geschud, geharkt en geperst of ingekuild. Een bijzonder schouwspel met de nieuwste en grootste machines die in Nederland van het merk Claas verkrijgbaar zijn.
Claas is een Duits bedrijf dat landbouwmachines bouwt. Het verhaal van Claas begon in 1913 in Westfalen in Duitsland. August Claas werkte met zijn broers Franz en Theo samen. Ze constateerden dat er behoefte bestond aan een mechanische schovenbinder. In 1934 produceerde Claas de eerste opraapmachine voor hooi.
In 1936 namen ze de eerste Europese getrokken maaidorser in productie. Dankzij deze machine wist Claas een grote markt te bereiken en de firma levert sindsdien een groot gamma aan oogstmachines. De eerste zelfrijdende maaidorser kwam er in 1953 en in 1973 kwam de eerste zelfrijdende hakselaar op de markt (Jaguar) dat nu een begrip is geworden in de agrarische wereld. Ook nu is Claas de grootste fabrikant van hakselaars wereldwijd, zij produceren nu meer hakselaars per jaar in hun eentje dan alle andere merken bij elkaar en is Claas al jaren Europees en wereldmarkt leider.
Na de inlijving van Renault Agriculture in 2003 heeft Claas zich sterk uitgebreid. Het bedrijf telt nu ongeveer 6000 werknemers. Claas produceert nu ook tractoren. In de beginperiode waren dat vooral de vroegere modellen van Renault die het verkocht in het lichtgroen in plaats van oranje. Sinds 2006 commercialiseert Claas ook zelf ontwikkelde tractormodellen. Ook heeft Claas een dochteronderneming Agrocom die GPS systemen levert voor de landbouw en biedt Claas een service om de oogstmachines te volgen en de oogstkwaliteit te bekijken via Claas Telematics op internet.
© Foto’s & video: Jan Beets & Chaim Stenekes & Corne vd Meer
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.