Woensdagmiddag was in het AOC in Buitenpost weer de Doe Dag voor groepen 8 van de basis scholen. Tijdens de Doe Dag waren er een aantal minilesjes die de leerlingen konden volgen kenmerkend voor de aanpak op het VMBO GROEN. ’s Avonds was iedereen van harte welkom op Open Avond voor ouders en veel aanstaande brugklassers om kennis te maken met de onderwijsmogelijkheden.
Docenten en leerlingen waren aanwezig om rondleidingen en informatie te geven zodat de toekomstige leerlingen en hun ouders zo goed mogelijk beeld kregen van de school. De gasten beleefden veel plezier aan de verschillende activiteiten waaraan ze zelf konden meedoen. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is een hele stap.
Om niet de hele dag hetzelfde doen en daarom zorgen wij bij VMBO GROEN voor veel afwisseling. Natuurlijk krijg je theorievakken, die je naast praktijkvakken nodig hebt om een diploma te halen. Hoe je ook leert, bij ons kom je volop aan je trekken!
Meer dan een leslokaal
Een deel van de week zit je met je eigen klas en een docent in een leslokaal. Een ander deel van de week ben je met andere klassen aan het werk in een speciaal ingericht lokaal. Hier krijg je soms instructie, werk je zelfstandig of in een groepje aan de opdrachten op je weekplanner. Ook zijn er in dit lokaal computers waar je opdrachten op kunt maken. Op school staan kluisjes waar je schoolboeken en gemaakte opdrachten in kunt opbergen.
De weekplanner
Alle opdrachten die je in een week moet maken staan op één kaart; de weekplanner. Dit zijn niet alleen theorie opdrachten, maar ook praktijk opdrachten. De docenten zijn er om te helpen en je vragen te beantwoorden, maar je kunt ook je medeleerlingen vragen.
Door op deze manier aan het werk te gaan leer je samen te werken, te plannen, maar ook zelfstandig(er) te leren en te werken.
Huiswerk
Op school is er tijd om huiswerk te maken. Toetsen leren en huiswerk dat nog niet af is doe je thuis. Leer- en doeplekken = praktijk. Naast het leren in de klaslokalen, hebben we ook nog een aantal leer- en doeplekken zoals: het groencentrum, waar je planten en bloemen kweekt, verzorgt en creatief bloemwerk maakt het dierenverblijf, waar je dieren verzorgt
het technieklokaal, waar je onder andere sleutelt aan motoren en leert lassen het voedingslokaal, waar je leert hoe je producten kunt bereiden en bewaren het creatieve technieklokaal, waar je de basistechnieken voor hout, metaal, enz. De schooltuin, waar je leert hoe je tuinen aanlegt en onderhoudt.
In 2010 werd de school uitgeroepen tot “Beste Bloemschikschool van Nederland” en werd met het project streekeigeneproducten winnaar van de “Natuurprijs 2010.” De leerlingen kunnen na het VMBO GROEN nog alle kanten op en een aantal kiest een sector die soms niet typisch ‘groengericht’ is. Elk jaar besluit ook een aantal leerlingen om de studie te vervolgen aan het MBO GROEN van de school. Op deze opleiding worden de niveaus 1 en 2 aangeboden.
© Foto’s: Sake Beerstra