KOLLUMERPOMP – Na twee jaar corona tijd kon men weer de nationale 4 mei herdenking aan de Soensterdijk te Kollumerpomp herdenken onder grootte belangstelling. Na een stille tocht vanaf de Willem Loréweg bij Kollumer Oudzijl naar het verzetsmonument op de Soensterdijk onder Kollumerpomp.
Bij aankomst bij het monument speelde Wilhelmina uit Kollum (toepasselijk) lied/koraal. Daarna was er een korte toespraak door wethouder Jelle Boerema van de gemeente Noardeast-Fryslân. Door een leerling van basisschool “de Wegwijzer” uit Kollumerpomp werd er een gedicht voor gelezen door Tim Weening.
Laten we denken.
Zullen we samen nadenken?
Terugdenken aan de dingen uit een andere tijd
Zolang we nog herdenken,
raakt dit nog niet kwijt.
Zullen we samen herinneren?
Bedenken hoe het verleden onze toekomst bepaalt.
Het altijd blijven proberen,
ook als we zijn verdwaald.
Zullen we samen niet vergeten?
Niet meer wegdenken wat er is gebeurd.
Maar leren beseffen te weten,
tot ons verleden verkleurt.
Laten wij samen denken, leven in de stilte.
Laten we naar elkaar luisteren, leven met onze tranen.
Laten we samen hopen, dat wij hier altijd stil bij blijven staan.
Om 20.00 uur klonk het hoornsignaal door Hein Adema daarna werd er twee minuten stilte in acht genomen. Om 20.02 uur “Taptoe Infanterie” werd gespeeld door Hein Adema en stilzwijgend aangehoord. Aansluitend speelde Wilhelmina twee coupletten van het Wilhelmus.
Achtereenvolgens kranslegging/bloemlegging bij het monument door: Wethouder Jelle Boerema van de gemeente Noardeast-Fryslân, Comité 1940 – 1945, Familieleden van mensen in het verzet 1940-1945, Dorpsbelang Kollumerpomp, Oranje comité Kollum, Vereniging Plaatselijk Belang Kollum met leerlingen van de basisscholen uit Kollum en Basisschool De Wegwijzer werd een bloemstuk gelegd de “Stenen van het levenslicht” aan de voet van het monument. Daarna werd iedereen in de gelegenheid gesteld persoonlijk bloemen te leggen bij het monument.