Van VVT naar Europees voetbal · Foto('s): Orange Pictures
  Orange Pictures

Van VVT naar Europees voetbal

donderdag 22 juni 2023

TWIJZELERHEIDE – In oktober speelde hij nog bij Harkemase Boys, maar negen maanden later kan het zomaar zo zijn dat Oege-Sietse van Lingen in de Conference League gaat spelen, aldus Omrop Fryslân. Van Lingen heeft een contract getekend bij F 91 Dudelange in Luxemburg. In januari kwam er een tweet op het Twitter-account van FC De Avonturiers. Een account dat bijhoudt waar Nederlanders voetballen. En dan vooral in landen of bij de clubs waar je misschien niet zo snel een Nederlandse verwacht. “Ik kende het account wel en ineens stond mijn naam erop,” zo legde Van Lingen uit vanuit zijn nieuwe appartement in de stad Luxemburg. “Ik wilde altijd al de stap maken naar het buitenland. Dat het nu gelukt is, is wel een droom die uitkomt.”

Van Lingens voetbalcarrière begint in zijn woonplaats Twijzelerheide bij VVT. Hij wordt als jongetje opgepikt door FC Groningen en voetbalt daar tien jaar lang. Hij speelt dan nog een seizoen bij Jong Cambuur en kiest er daarna voor om naar ONS Sneek te gaan.

 

Na een jaar komt één van de beste amateurclubs van Nederland: Katwijk. Hij speelt daar, in coronatijd, twee seizoenen en wordt ook kampioen in de Tweede Divisie. Van Lingen heeft nog altijd de droom om te slagen in het betaalde voetbal en laat zijn contract ontbinden bij Katwijk. “Maar toen kwam er maar geen geschikte club.”

Grieks drama

Er meldt zich wel een club. Kozani FC uit Griekenland. Een club uit de derde divisie. “Die club was net kampioen geworden. Het was eigenlijk helemaal rond, maar er liep nog wel een rechtszaak. Maar dat zou wel goed komen, zeiden ze.” De nummer twee van de competitie had een protest ingediend. Ze wonnen de rechtszaak en kregen er drie punten bij. Daardoor promoveert niet Kozani FC, maar wel de club die eigenlijk tweede werd. “Mij is verteld dat de nummer twee in de laatste wedstrijd geld heeft betaald aan de laatste tegenstander. Om een minuut voor tijd een speler te laten inzetten. Een geschorste speler. Dat mag natuurlijk niet en dus konden ze dan een protest indienen.” Dat gebeurt dus ook. Kozani FC promoveert niet en Van Lingen gaat niet naar Griekenland. “Maar ik geloof erin dat alles met een reden zo loopt. Ooit zou ik nog wel heel graag eens naar een land als Griekenland willen.”

Harkemase Boys

In oktober, als er nog altijd geen geschikte club voor hem komt, besluit hij naar Harkemase Boys te gaan. Hij tekent een contract met een clausule dat als er een club komt, hij weg kan. “Maar na één wedstrijd was de trainer (Wim Bakering) al opgestapt. Jan de Jonge kwam. Die wilde alleen maar voetballen met spelers die willen blijven. Dus toen speelde ik niet.” Eigenlijk is Van Lingen maar een maand bij Harkemase Boys. Toen kwam in januari FC Victoria Rosport uit Luxemburg. Een dorpje met 2000 inwoners. Één stadionnetje met de naam Stade du Camping. Het stadion ligt net naast de plaatselijke camping. “Het voetballen leeft hier niet echt hoor. Er komen bij zo’n club niet al teveel fans. Maar ze zijn wel fanatiek.” Van Lingen maakt indruk in Rosport. Hij maakt in veertien wedstrijden zes goals en geeft vier assists.
Toen Van Lingen kwam, stond de club laatste en aan het einde van het seizoen stonden ze boven de degradatiestreep. “Ik wil niet zeggen dat dat door mij komt, maar ik heb er wel aan meegeholpen.”

Spelerspaspoort Oege-Sietse van Lingen (23)

22/23: FC Victoria Rosport
22/23: Harkemase Boys (3 wedstrijden)
20/21-21/22: Katwijk
19/20: ONS Sneek
18/19: Jong Cambuur
07/08-17/18: FC Groningen
In de jeugd bij: VVT

Dan meldt de topclub uit Luxemburg zich bij Van Lingen: F 91 Dudelange. Hij wil graag in Luxemburg blijven. Een week geleden is hij getrouwd, met een Française. “Zo kan ik mijn Frans wat bijspijkeren. Al is er intussen wel een nadeel. De nieuwe coach is een Amerikaan.”

Tranfer met struikelblokken

De transfer van FC Victoria Rosport naar Dudelange komt niet zomaar tot stand. “Ik heb wel even gedacht: dit wordt niets.” Luxemburg is het enige voetballand ter wereld waar een aparte regel geldt. Als je tekent bij een club, ben je drie jaar eigendom van die club. Als een andere club uit Luxemburg je over wil nemen, heb je eigenlijk een contract voor drie jaar. Als je naar het buitenland wilt, geldt echter het echte contract. “Ik tekende heel bewust een contract voor een half jaar. Toen ik naar Dudelange kon, vertelden ze me plotseling over deze regel. Ik wist van niks.” Dudelange moest het contract dat dus eigenlijk nog 2,5 jaar doorloopt afkopen. Maar Victoria Rosport vraagt een transferbedrag dat gelijk staat aan nog 2,5 jaar salaris. “Ik dacht: het komt wel goed. Maar dat kwam maar niet.” Van Lingen gaat naar Toulouse om te trouwen en gaat naar Venetië op huwelijksreis. Ze regelen een appartement in de stad Luxemburg, waar zijn vrouw kan werken. “Maar toen ik terugkwam, drie weken later, waren de beide clubs er nog niet uit.”

Ultimatum

Van Lingen besluit om zich er zelf mee te bemoeien. “Ik zei: of ik ga naar het buitenland en jullie verdienen niets aan mij of jullie laten me voor een knap bedrag gaan naar Dudelange.” Toen was het zomaar klaar. Dudelange is volgens Van Lingen de grootste club van Luxemburg. Sinds 2000 zijn ze vijftien keer kampioen geworden. Bovendien halen ze twee keer verrassend de poulefase van de Europa League. Ze voetballen tegen clubs als AC Milan, Sevilla en Olympiakos Pireaus. Vorig seizoen zijn ze als derde geëindigd. Daardoor spelen ze dit seizoen Conference League. Om de poulefase te halen, moeten ze vier voorrondes overleven. De eerste wedstrijden staan gepland om 13 en 20 juli tegen St. Patrick’s Athletic uit Ierland. “Ik heb er altijd van gedroomd om in het buitenland te spelen. Voor grote stadions. Als we de eerste twee ronden overleven kan het zomaar zo zijn dat we tegen Fenerbahce of Besiktas moeten. Dat zou helemaal een droom zijn.” Maar Van Lingen droomt van meer. “Ik wil zien waar mijn plafond ligt. God heeft mij het talent gegeven dat ik aardig tegen een bal kan trappen. Mijn ouders hebben altijd voor mij klaar gestaan. En ik heb veel te danken aan mijn beste vrienden Sam Crowther en Hessel Ellens. En mijn vrouw steunt mij altijd. Ik ben een gezegend man.”

Dromen van meer avonturen

Het liefst wordt hij een voetbal-avonturier. En komt hij vaker op het Twitter-account van FC Avonturiers. Argentinië, Mexico, Azië. “Als ik die beelden zie, hoe fanatiek ze daar zijn. Dat wil ik ook wel eens meemaken. Maar stap voor stap. Eerst hier doorontwikkelen.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?