KOOTSTERTILLE – De gesprekken van vakbonden FNV en CNV met Biddle in Kootstertille, gespecialiseerd in ventilatiesystemen, over een aangekondigde reorganisatie verlopen zo moeizaam dat de bond namens haar leden woensdag een ultimatum heeft gesteld, anders komen er acties. De reorganisatie, waarbij 17 van de 64 arbeidsplaatsen komen te vervallen, kwam begin juli naar buiten. Wilma Nieveen, FNV-Bestuurder Metaal: ‘Het bedrijf maakte de afgelopen jaren dikke winsten en komt met een minimaal aanbod voor de werknemers die ze wil ontslaan. Onbegrijpelijk.’
De leden van de vakbond hebben dinsdag het eindbod van hun werkgever afgewezen en zijn bereid om actie te voeren. Nieveen: ‘Met het ultimatum geven we Biddle nog een kans om met een fatsoenlijk bod te komen. In Friesland liggen de banen niet voor het oprapen en we hebben ook nog te maken met de coronacrisis.’ De FNV eist een transitievergoeding die past bij een bedrijf dat afgelopen jaren hoge winsten heeft gemaakt en ze wil kwalitatief goede ondersteuning bij outplacement.
Veel moeite, weinig resultaat
Er is vier weken onderhandeld. Volgens de FNV-Bestuurder was het al een hele toer om überhaupt met het bedrijf in gesprek te komen. ‘De aankondiging van de reorganisatie kwam al op ongebruikelijke wijze naar buiten: via de Ondernemingsraad van Biddle, en niet zoals je mag verwachten van het bedrijf zelf.’
Voldoende middelen
Het bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de Carvergroup beschikt over voldoende financiële middelen. In 2019 heeft Biddle nog een FD gazelle award ontvangen. Voorwaarden voor een dergelijke nominatie is drie jaar lang minimaal een omzetgroei van twintig procent.
Geen flex voor vast
De Ondernemingsraad heeft volgens Nieveen al eerder een negatief advies uitgebracht over het doorvoeren van de reorganisatie. Nieveen: ‘De OR wil ook in overleg treden met de werkgever om het aantal boventalligen te reduceren.’ Beide partijen willen dat er een gezond bedrijf overeind blijft staan voor de huidige en toekomstige werknemers in Kootstertille. Nieveen: ‘We willen voorkomen dat deze reorganisatie een negatief effect heeft op de kwaliteit en het aantal mensen dat het werk moet doen.’ Ook let de bond er streng op dat er geen flexkrachten in de plaats komen van echte banen. Het bedrijf heeft eerder al vaste medewerkers vervangen door uitzendkrachten. Nieveen: ‘Daarmee wentelt Biddle het ondernemersrisico af op de maatschappij en worden arbeidsvoorwaarden verslechterd om meer winst te maken.’
Ook CNV Leden komen in actie voor goed sociaal plan
Een stroom gebakken lucht zonder feiten.” Zo kenschetst bestuurder Roderik Mol van CNV Vakmensen het feitenrelaas dat de luchtstroomproducent Biddle produceerde. Die feiten zouden de noodzaak om het personeelsbestand in eerste instantie met bijna een kwart in te krimpen moeten staven en bewijzen dat er geen geld is voor een adequate compensatie voor de werknemers. “Dat geld is er wel”, stelt Mol onomwonden, “en dus komt er een goed sociaal plan.”
CNV Vakmensen eist een goed sociaal plan met een looptijd van 3 jaar voor allen die door deze reorganisatie worden getroffen. Het ging meteen al mis in Kootstertille omdat Biddle de reorganisatie in gang zette zonder de vakbonden in te lichten. En dat is volgens de cao verplicht. In de diverse onderhandelingen die alsnog werden afgedwongen kwam het niet tot een reëel sociaal plan. Roderik Mol: “Biddle bleef maar onderstrepen dat er geen geld is voor een goede compensatie.”
Volgens hem is het personeel er ook ‘helemaal klaar mee’. “Als Biddle niet tegemoetkomt aan ons ultimatum – dat vrijdagmiddag om 17.00 uur afloopt – dan volgen er acties. We eisen een reële ontslagcompensatie, een opleidingsbudget en vergoeding van de kosten voor outplacement. Dat outplacementstraject mag voor vakbondsleden een jaar in beslag nemen. Voor niet-leden geldt negen maanden als uitplaatsingsperiode. Werknemers die tekenen voor ontslag hebben recht op een zogenoemde ‘tekenbonus’.