Maandag is in museum Dokkum een begin gemaakt met het in elkaar zetten van een uniek uurwerk, Dit torenuurwerk stamt uit de periode 1590-1610. En heeft gestaan in het eerste of tweede stadhuis van Dokkum. Het heeft een lange tijd opgeslagen gelegen op de gemeentewerf, zonder dat men van het bestaan af wist. Nu wordt het torenuurwerk weer in ere hersteld.
Directeur Inho Dragt van Museum Dokkum is helemaal uit de schroeven met het in huis hebben van dit unieke torenuurwerk, ‘Ik werd benaderd door de gemeente Dongeradeel of wij enkele voorwerpen konden schouwen op waarde en ouderdom’. Na het maken van foto’s en overleg met stichting tot behoud torenuurwerk kwamen wij er achter dat het mogelijk zou gaan om het torenuurwerk van het eerste of tweede stadhuis van Dokkum in de periode 1590-1610. De onderdelen van het uurwerk zijn toen verplaats naar Museum Dokkum.
Torenuurwerk experts
Maandag zijn Pim van der Giesen en Loek Romeyn van stichting tot behoud torenuurwerk, naar Dokkum gekomen voor het in elkaar zetten van het torenuurwerk. Na veel puzzelen, was rond 16.00 uur het torenuurwerk in elkaar gezet. Het toren uurwerk bestaat uit drie radarwerken, het gaand werk (tijd aanduiding op wijzerplaat), slagwerk (tijd aanduidding via slaan van hamer op de klok) en een carillonwerk, helaas is dit carillon werk bestaande uit speeltrommel en opwindtrommel niet aangetroffen in de opslag. ‘Dit maakt het torenuurwerk niet minder uniek’. volgens Pim van der Giesen is dit de derde na oudste ‘complete’ carillonuurwerk van Nederland. ‘De meeste onderdelen zijn gelukkig bewaard gebleven tot aan de spiesen toe’. Men mag hier gerust spreken over een voor Dokkum zeer uniek torenuurwerk uit de periode 1590-1610.
Inho Dragt vult aan dat het niet aanwezig zijn van de speeltrommel en opwindtrommel wel eens te maken kon hebben met het toen der tijd vals spelen van het carillon. ‘De speelrol is mogelijk gewoon weg gegooid tijdens het plaatsen van een nieuw carrilon in 1840 in de koepel van het stadhuis’. Deze informatie werd gevonden in enkele naslagwerken over het stadhuis van Dokkum.
Speelgoed
Tijdens het in elkaar zetten van het torenuurwerk werden er ook nog drie katrollen binnengebracht, deze horen volgens Pim van der Giesen ook bij het torenuurwerk. ‘Via het plafond leiden deze katrollen het touw van de aandrijfgewichten, een verdieping lager, naar het gaand- en slagwerk. ‘De katrollen zijn enkele dagen geleden nog gebuikt als speelgoed bij een ‘nagemaakte’ klok, deze jongen van 7 jaar is helemaal gek van klokken en uurwerken. ‘Wij zijn er erg blij mee, en maakt het torenuurwerk weer een beetje completer’ aldus, Inho Dragt.
Expositie
Het torenuurwerk wordt t/m maart tentoongesteld in museum Dokkum samen met oude waagschalen, ook gevonden in de opslag, in een uitstalling over ‘de Waagh’, en verhuisd daarna mogelijk naar de zolder van het stadhuis, Op plek waar hij vroeger stond.