Vrijdag 22 juni werd Veenklooster een Keningsmiel op gediend voor de gasten. Vanwege de harde wind in de kou werd het Keningsmiel verplaatst in de schuur van de Fam. Willem van der Veen. De schuur werd omgetoverd tot een grote koningszaal voor een uniek Keningsmiel.
Aan lange rijk en in stijl aangeklede tafels vond het Keningsmiel plaats. Onder artistieke kroonluchters konden de gasten genieten van een bijzonder diner waar de vergeten groentes uit de tijd van het bezoek van koning III aan Veenklooster (1870) centraal staan. Het Keningsmiel werd geopend op de Brink om 17.00 uur met een bijzondere openingsfanfare van Stravinsky door verschillende trombones. Jeltsje Kloosterman uit de Triemen zong nog een prachtig lied. De koning werd met zijn gezelschap vanaf Fogelsanghstate per koets naar de Brink gereden. De officiële opening werd op spectaculaire wijze verricht door Koning III de kurk van de fles champagne te slaan met het Champagnesabel. Daarna na ging men richting het Keningsmiel in de stal aan de Kleasterwei.
Toen Baron Hector Livius van Heemstra kamerheer van koning Willem III was, nodigde hij in 1870 zijn koning uit in Veenklooster. Het dorp Veenklooster was in rep en roer, zeker toen baron van Heemstra aankondigde dat er grootse veranderingen gingen plaatsvinden in Veenklooster. Er werd speciaal voor het bezoek een Koningsweg aangelegd. Fogelsanghstate moest statiger en deftiger en het dorp moest aanzien krijgen.
De Koningsweg liep en loopt nog altijd van west naar oost dwars over het landgoed Fogelsanghstate, als het ware dóór de entreehal van het indrukwekkende landhuis heen. Pas in 1873 kwam koning Willem III naar Veenklooster. Hij kwam met de koninklijke trein die stopte in Buitenpost. Met het rijtuig van Van Heemstra reed de koning naar Veenklooster. Het Keningsmiel maakt onderdeel uit van het programma Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Nog vijf kroonluchters volgen maar deze worden op palen gezet.