Boom voor boom, tak voor tak zijn Jan en Froukje Bergmans van biologisch fruitbedrijf Bergmans nabij Kollum vrijdag met de duindoornoogst gestart. Een intensieve klus voor hen en vijf andere biologische bedrijven binnen de Coöperatie Wrâldfrucht die deze week eveneens met het oogsten van de duindoorn begonnen zijn. Alle zes bedrijven van de coöperatie – allen gelegen in de Friese Waddenkustregio -hebben een prima oogst dit jaar met volle rijpe duindoornbessen, die met name zijn bestemd voor verwerking in diverse Waddengoud gecertificeerde producten als sappen, siropen, jams, sauzen en wijnen.
De duindoornstruik is een vruchtgewas die vooral op open, kalkrijke gronden goed uit de voeten kan. De duindoorn is ook goed bestand tegen zout en opstuiven van zand, zodat de duindoorn – de naam zegt het al – veel voorkomt in duingebieden. In september zijn de kleine oranje bessen van de duindoorn rijp. De bessen zelf zijn zuur en worden weinig gegeten, maar verwerkt in producten komt de friszure smaak goed uit de verf. De bes zelf bevat 7 maal meer vitamine C dan een sinaasappel. Bij gebrek aan deviezen om citroenen te kopen was dit voor sommige Oost-Europese landen dan ook een goede alternatieve leverancier van vitamine C voor het lichaam. Omdat de teelten biologisch zijn, in het Waddenkustgebied liggen en daar ook verwerkt worden, dragen de duindoornproducten van Waddendelicatessen uit Dokkum het Waddengoud keurmerk.