Onder het pseudoniem van Tomke Dragt, met een knipoog naar zowel de naam van de bekende kinderboekenschrijfster Tonke Dragt als naar zijn eigen lengte, publiceert de directeur-conservator van de Stichting Musea Noardeast Fryslân een eerste dichtbundel. De titel is: 25 Frisse Fryske Ferskes: sa mar út myn Hollânske pinne drippele. Deze verraadt meteen al dat de schrijver geen Fries van origine is. En dat levert, zoals een ter zake kundige het uitdrukte, soms ongebruikelijke woordkoppelingen op die een ‘native speaker’ niet gauw bedenkt.
De auteur heeft met zijn debuutbundel niet de pretentie om hoogstaande poëzie te leveren. Sterker nog, hij geeft aan niet te weten wat dat is. Wel is het zijn ambitie om zijn plezier in het schrijven en dichten in de Friese taal over te brengen op de lezer. En hij doet dat door middel van rijmdichten, verrassende taalgrapjes en gegoochel met woorden. Bij 16 verzen heeft Tomke Dragt bovendien een illustratie gemaakt. En doordat de gehele opmaak, inclusief het omslagontwerp, van zijn hand is, kan rustig gesteld worden dat het full colour boekje van 52 pagina’s in alles zijn stempel draagt.
Hij begint met een gedicht over de ramp van Moddergat in 1883 en eindigt met een rijm over Bonifatius. Daartussenin hebben de verzen allerlei thema’s tot onderwerp, zoals mijmeringen over de tijd, depressie, de natuur of met een persoonlijke belevenis als inspiratiebron. Er is een gedicht met afwisselend een Nederlands en een Fries woord, een waarbij de beginletters van de woorden in iedere zin hetzelfde zijn, en zo al meer. De aanleiding tot het schrijven van de verzen is gelegen in de cursus Skriuw mar Frysk (module 2) die Dragt momenteel volgt in Dokkum. Afûk-docente Lysbeth Wiersma-Hoogenberg was niet alleen stimulator, maar fungeerde ook als corrector bij de dichtbundel, die aan haar opgedragen is. Zij krijgt nummer twee van de oplage van 150 genummerde exemplaren uitgereikt. Nummer één is voor de vertegenwoordiger van de gemeente Dongeradeel, die deze cursus aanbood om het schrijven van Fries in de eigen gemeente te bevorderen. FNP-wethouder van Cultuur Pytsje de Graaf-van der Meer gaf aan de bundel graag in ontvangst te willen nemen, te meer daar zij zelf ook les heeft gegeven bij de Afûk.
Van de verkoopprijs van € 12,45 is vier euro -het bedrag dat overblijft na aftrek van de drukkosten- bestemd voor de Stichting Markant Friesland. Deze in Buitenpost gevestigde stichting is een samenwerkingsverband van musea in Noordoost Fryslân. Sinds een jaar of vijf timmert deze stichting aan de weg om de organisatie van circa 25 aangesloten cultuuraanbieders (in zes gemeenten) en de beleving van de cultuurhistorie op een hoger plan te brengen.