BURGUM – Een inwoner van Tytsjerksteradiel heeft een overwinning behaald in een zaak tegen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. De Nationale Ombudsman oordeelde dat een klacht van deze inwoner gegrond is. De man klaagde erover dat hij vanwege zijn leeftijd werd uitgesloten van stembureaulidmaatschap. Hij was al jaren actief als stembureaulid en ontvangt altijd positieve feedback van de gemeente. Echter, vanwege een beleidswijziging uit 2007 werd hij nu niet meer benoemd vanwege zijn leeftijd.
Leeftijdsdiscriminatie in het geding
De inwoner was het niet eens met het besluit en zag het als leeftijdsdiscriminatie. Hij wees op de Kieswet, die alleen een minimale leeftijdsgrens van 18 jaar kent. Andere gemeenten die eerder een maximale leeftijdsgrens wilden instellen, zijn hierop teruggekomen. Na een persoonlijk gesprek met de burgemeester bleef het standpunt van de gemeente onveranderd.
Oordeel van de Nationale Ombudsman
De Nationale ombudsman oordeelde dat het college in strijd met het respecteren van grondrechten heeft gehandeld en dat de klacht gegrond is. Het hanteren van een maximale leeftijdsgrens voor stembureauleden was volgens de ombudsman in strijd met de Kieswet en de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Het college heeft inmiddels besloten de maximale leeftijdsgrens niet langer te gebruiken. Door deze beslissing van de Nationale Ombudsman wordt de inwoner weer in staat gesteld zijn rol als stembureaulid bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november op te pakken, zonder belemmering vanwege zijn leeftijd. Lees hier het gehele oordeel van de Nationale Ombudsman.