Op dinsdag 26 februari was de tweede Thema-avond, georganiseerd door Plaatselijk Belang van Kollumerzwaag en Veenklooster. De onderwerpen van de avond waren cultuurhistorie, wonen, verkeer, veiligheid. Met versterking van cultuurhistorische structuren de leefbaarheid een impuls geven.
Over het geheel genomen ervaren inwoners het aantrekkelijke landschap in Kollumerzwaag en Veenklooster als positief voor de eigen woonomgeving. Herstel van oorspronkelijke landschappelijke structuren die de afgelopen decennia in kwaliteit achteruit zijn gegaan en daarbij ook karakteristieke elementen en ook onverharde paden herstellen zijn belangrijke ideeën en mogelijke bouwstenen voor een nieuwe toekomstvisie. Betrokken inwoners hebben deze tweede visiebijeenkomst in De Trije Doarpen als waardevol en opbouwend ervaren.
Binnen de thema’s cultuurhistorie, wonen, verkeer, veiligheid zijn diverse zaken naar voren gebracht om de leefbaarheid een impuls te geven.
Het vele doorgaande vrachtverkeer over de Keningswei bij Veenklooster ervaren de aanwezigen als negatief en een belangrijk verbeterpunt. Niet alleen omdat de Keningswei daarvoor te smal is, maar het vele doorgaande vrachtverkeer doet hier ook afbreuk aan de karakteristieke historische bomenlanen. Verbetering van de veiligheid van fietsers over de Foarwei in Kollumerzwaag moet ook een belangrijk onderwerp zijn binnen de visie wordt heel duidelijk naar voren gebracht. Fietsers voelen zich hier door te snel rijdend autoverkeer vaak onveilig.
Om woonkwaliteit en leefbaarheid te verbeteren zal volgens betrokken inwoners beter gekeken moeten worden naar de woonbehoefte van verschillende doelgroepen. Kollumerzwaag zou als tweede dorp van de nieuwe gemeente de ruimte moeten krijgen creatief in te spelen op de veranderende woonvraag. Zo zal er ook ruimte moeten zijn voor bijzondere woonconcepten als inwoners dat willen. Bij inbreiding op karakteristieke plekken zal sprake moeten zijn van een bij de cultuurhistorie van het dorp passend hoogwaardig uiterlijk van nieuwe bebouwing. Op een andere plek als de Tjerkestrjitte is het sfeerbeeld van rode bakstenen gevels van de woningen daar bijzonder om als karakteristiek te behouden. De ontstaans¬geschiedenis van de oorspronkelijke vier dorpen (Kollumerzwaag is uit drie dorpen ontstaan) zou meer uitgewerkt kunnen worden. Daar kan basisschool ‘De Stapstien’ mogelijk ook een rol bij spelen, zodat de jeugd hier meer oog voor krijgt.
De projectgroep ‘Omjouwingfizy’ wenst voor de uitwerking van deze thema’s in werkgroepen vrijwilligers uit de dorpen te mobiliseren. Als er nog inwoners zijn welke vanuit een oogpunt van algemeen belang met eigen kennis of ervaring aan de werkgroep voor deze thema’s mee willen doen dan kan hierover contact worden gezocht met Haije van der Zaag en/of Ale Poelstra uit Kollumerzwaag of via de mail met pb@kollumerzwaag.nl .
Belangrijke conclusie van de avond was dat de thema’s wonen, veiligheid en versterking van cultuurhistorische structuren duidelijk raakvlakken hebben en in samenhang de komende maanden kunnen worden uitgewerkt door een hiervoor op te starten werkgroep.
De volgende thema-avonden voor de te maken Omgevingsvisie zijn gepland op:
• Donderdag 28 maart: jeugd, sport en evenementen
• Donderdag 25 april: bedrijven, duurzaamheid, energie en landbouw
Een uitnodiging voor deze avonden kunt u vinden op de website: www.kollumerzwaag.nl