AMELAND – Maandagmorgen zijn op het Noordzeestrand van Ameland bij paal 17 twee dode papegaaiduikers aangespoeld.
Eilandbewoner Richard Kiewiet laat aan RTV NOF weten dat de twee papegaaiduikers broodmager waren, ”dit is standaard een winterslachtoffer, als je nu een dode vogel vind voel ik eerst aan de borstkas, is die scherp dus weinig vlees, dan weet ik genoeg”.
Er liggen nu standaard veel vogel (kadavers) op het strand, 70-85% van een vogelpopulatie sterf in de winter. Kraaien kauwen en meeuwen geven aan als er een dood dier ligt. Een paar weken terug lagen op de andere Waddeneilanden meer papegaaiduikers. Eén daarvan was levend aangetroffen en die is afgelopen weekend terug gezet naar zee door Ecomara op Texel.
De papegaaiduiker (Fratercula arctica) is een opvallende vogel uit de familie van alken. Hij is gemakkelijk te herkennen aan het zwart-witte verenkleed en de grote, tijdens het broedseizoen felgekleurde snavel.
Hij komt voor in het Noord-Atlantisch gebied, waar hij in kolonies broedt in zelf gegraven holen op steile grazige hellingen op rotskusten. Hun broedgebieden bevinden zich aan de kusten van de Atlantische Oceaan, ongeveer tot aan de Noordelijke IJszee. De grootste kolonie leeft op IJsland.