BUITENPOST – Afgelopen zondag heeft bramenexpert Karst Meijer 12 bramensoorten gevonden tussen het bos bij Paviljoen MeM en dorp Buitenpost. Eén daarvan, de Rubus nessensis, is zeer bijzonder, omdat Karst deze aan leem gebonden soort in 40-jaar onderzoek nog nooit is tegengekomen hier in de Noardlike Fryske Wâlden. Het was in ieder geval voer voor weer een prachtige en afwisselende jaarlijkse bramenbloei-excursie voor de aanwezige 20 man. De bloeiexcursie is traditiegetrouw de eerste activiteit van Wâldpykbramenfestijn Brommels! dat in het weekend van 28 en 29 augustus weer gehouden mag worden.
Om 14.00 uur verzamelde het ‘bramen’ gezelschap zich bij Paviljoen MeM waar ze gastvrij werden ontvangen onder genot van koffie, thee en een mouchou glaasje. Voordat ze op pad gingen doopte Karst Meijer het bos bij Paviljoen MeM om tot bramenparadijs. Hij onthulde hiervoor een mooi paars bordje. Vanuit dit bramenparadijsje startte de excursie op weg naar het grotere Bramenparadijs van De Kruidhof in Buitenpost. Hier is Karst Meijer bezig met de aanleg van een bramencollectietuin met zo’n 70 bramensoorten. Opening hiervan is in 2022.
Zeldzame bramensoort gevonden
Onderweg liepen ze langs het bos, de elzensingels en de dykswallen struinend naar bramensoorten. Karst vond er 12 waaronder de bekende Rubus gratus, ook wel bekend als de ‘lekkerste’ braam omdat deze soort heerlijke grote zoete vruchten voortbrengt. Hij liep ook een soort tegen het lijf die eigenlijk niet op zandgrond voorkomt: de Rubus nessensis. “Deze soort is enkel gezien bij leem opduikingen. In mijn 40-jarig onderzoek naar bramen ben ik hem nog nooit tegengekomen in de Noardlike Fryske Wâlden, dus erg bijzonder dat we hem hier nu aantreffen”, aldus Karst Meijer.
Veel bramen verwacht tijdens Wâldpykfestijn Brommels! op 28 en 29 augustus 2021
De vondst van de 12 soorten bramen is weer een mooie opmaat voor het bramenevent op 28 en 29 augustus 2021: Wâldpykbramenfestijn Brommels! “De bramenstruiken staan goed in bloei. In de regel krijg je dan ook veel bramenvruchten in augustus als de bramen rijp zijn”, vertelt Karst. De activiteiten van het bramenfestijn dragen het thema ‘Natuerlik Ferskaat’ (biodiversiteit) met aandacht voor het nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden. Houd de website www.brommelsfestijn.nlin de gaten, want hier presenteert de organisatie van Brommels! straks alle verschillende activiteiten verspreid over verschillende dorpen. Uiteraard stellen tijdens het evenement een aantal boeren weer hun land open voor publiek om bramen te plukken.