DOKKUM – In Dokkum wordt gewerkt aan een ambitieuze woningbouwontwikkeling in het gebied Trije Terpen Súd. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân bespreekt op 4 december het project, dat ruimte biedt aan 170 nieuwe woningen, donderdagavond werd als voorbereiding een informatieve sessie gegeven in de raad. Het plan richt zich op betaalbare woningen voor starters, gezinnen en senioren.
Het woningbouwproject voorziet in een mix van sociale huurwoningen, koopwoningen en luxere woningen, waaronder woonarken. Bijna 40% van de huizen valt in het betaalbare segment, met een maximale koopprijs van €325.000. De woningen sluiten aan bij de behoeften van tweeverdieners met een modaal inkomen en starters op de woningmarkt. Woningcorporatie Thús Wonen is betrokken bij de realisatie van sociale huurwoningen.
De plannen passen binnen de Omgevingsvisie van de gemeente, die streeft naar duurzame stedelijke groei. Trije Terpen Súd combineert woningbouw met groene zones, een waterpartij en recreatiemogelijkheden. Daarnaast wordt de infrastructuur verbeterd, met meer ruimte voor fietsers en wandelaars. Ook de basisschoolcapaciteit in de buurt zal worden uitgebreid. Omwonenden hebben een stem in de plannen. Tijdens een recente informatieavond werden buurtbewoners en bedrijven uitgenodigd om hun reacties te geven. Thema’s zoals verkeer, uitzicht en de interesse in woonarken kwamen naar voren. De input wordt meegenomen in de verdere uitwerking van het project.
Volgens de huidige planning begint de bouw in 2026 en worden de eerste woningen in 2027 opgeleverd.Belangstellenden kunnen de ontwikkelingen volgen via de website bddgroup.nl. Het project is een belangrijke stap om de woningnood in de regio te verminderen en biedt Dokkum nieuwe kansen voor groei en ontwikkeling, aldus de presentatie. De gemeenteraad beslist binnenkort (Beslút 4 december 2024) of de plannen bij Trije Terpen Súd verder uitgewerkt kunnen worden. Wethouder Bert Koonstra vindt het belangrijk dat het plan geschikt is voor veel verschillende kopers of huurders: “Us wenningbouoanpak is rjochte op ferskate soarten keapers en hierders. Dat fine we wichtich. Dit moaie plan slút dêrop oan en tagelyk soarget it foar trochstreaming yn oare parten fan de stêd.”