DAMWALD – De kerktoren van de Alexanderkerk in Rinsumageast wordt dit jaar na de zomerperiode gerestaureerd. De gemeenteraad van Dantumadiel trok er dinsdagavond 245.000 euro voor uit.
De toren is een van de vier kerktorens waarvoor de gemeente Dantumadiel een historische beheer- en onderhoudsplicht heeft. Met name het voeg- en metselwerk, dat is aangetast door mossen en beplanting, heeft onderhoud nodig. De restauratie wordt gecombineerd met een grote opknapbeurt van het kerkgebouw, dat eigendom is van protestantse gemeente Claercamp. Door de werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren, wordt geld bespaard.
In Nederland zijn kerktorens veelal eigendom van een burgerlijke gemeente en de kerkgebouwen van een kerkgenootschap. Die scheiding ontstond in 1798 door een wet van Napoleon, waarmee alle kerktorens eigendom werden van de burgerlijke overheid. Op deze manier konden de torens een militaire functie als uitkijkpost vervullen. Deze historische situatie is daarna nooit gewijzigd.
Alle fracties waren het erover eens dat de toren de moeite waard is om op te knappen. De Alexanderkerk is een rijksmonument en één van de weinige meerbeukige kerkgebouwen op het Friese platteland. Desondanks dreigde Sociaal Links in eerste instantie tegen het collegevoorstel te stemmen. Volgens raadslid Auke Sipma van de coalitiepartij is het opknappen van een kerk geen taak van een gemeente. Zeker niet als dit een opgelegde verplichting uit het grijze verleden is.
Gemeentebelangen Dantumadiel (GBD) denkt dat het in de toekomst misschien goedkoper kan als de torens worden ondergebracht bij een stichting. GBD-raadslid Grietje de Boer-Hilarides wees hierbij op Sichting Alde Fryske Tsjerken en Stichting Monumentenbehoud NEF, die in buurgemeente Noardeast- Fryslân 28 monumentale kerktorens in portefeuille heeft. De raad stemde eensgezind in met de door GBD ingediende motie waarin wethouder Gerben Wiersma wordt opgeroepen te onderzoeken wat hiervan de voor- en nadelen zijn.
Wiersma stond er zelf ook sympathiek tegenover, maar gaf bij voorbaat wel aan dat een overdracht niet per se voordeliger hoeft te zijn. ,,Faak hawwe sokke stichtingen gjin eigen budzjet en moat der in fikse breidsskat meijûn wurde.”