SCHIERMONNIKOOG – Onlangs heeft het Overlegorgaan van het Nationaal Park Schiermonnikoog ingestemd met de inhoud van het Ambitieplan. In het plan wordt een stip aan de horizon geplaatst voor de komende tien jaar van het Nationaal Park. Waar staan we voor als Nationaal Park, wat willen we uitstralen en hoe zorgen we ervoor dat lokale kennis en betrokkenheid goed tot zijn recht komt? Met het ambitieplan ligt er een gemeenschappelijke basis om verder te bouwen aan de toekomst van het Nationaal Park.
Schiermonnikoog is in 1989 aangewezen als één van de eerste Nationale Parken in Nederland en omvat het hele eiland, behalve het dorp en de polder. Het eiland is één van de meest natuurlijke gebieden van Nederland. Op een relatief klein oppervlak vind je veel verschillende landschappen en een rijke natuur met veel dynamiek. Het Overlegorgaan draagt zorg voor een goede afstemming tussen bewoners, overheden, terreinbeheerder Natuurmonumenten en andere gebiedspartners.
Naast een toekomstbeeld van de natuur binnen het Nationaal Park, gaat het ambitieplan ook over duurzaam toerisme, onderzoek, communicatie en educatie. Daarbij is er oog voor de andere opgaven op het eiland zoals de dijk- en duinversterking, biodiverse landbouw in de polder, de zoetwatervoorziening, natuurherstel etc.
De 21 Nationale Parken in Nederland zijn de kroonjuwelen van de Nederlandse natuur, cultuur en landschappen. Het Rijk stelt daarom geld beschikbaar om deze natuur-, erfgoed- en landschapskwaliteiten alsook de natuurbeleving te versterken, de omgeving duurzaam met de nationale parken te verbinden en de herkenbaarheid van de nationale parken te vergroten. Nationaal Park Schiermonnikoog wil onder meer inzetten op de versterking van communicatie en educatie, de herkenbaarheid van het Nationaal Park, alsook gezamenlijke projecten ten aanzien van natuurbeheer en -beleving. Het Rijk heeft hiervoor een bedrag van € 175.000 beschikbaar gesteld.