Toekomst van AZC in Dokkum onzeker: gemeentebestuur wacht met extra informatie · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

Toekomst van AZC in Dokkum onzeker: gemeentebestuur wacht met extra informatie

vrijdag 28 juni 2024

DOKKUM – Het gemeentebestuur van Noardeast-Fryslân wacht met het geven van extra informatie omtrent de AZC-locatiekeuze tussen de Trije Terpen Súd en de Watertorenbuurt in de stad. Aanleiding daarvoor zijn twee ingediende moties over het opvangen van statushouders, door bijvoorbeeld flex-woningen te bouwen, in plaats van een permanent asielzoekerscentrum te vestigen. Dit heeft het college vrijdag laten weten middels een brief aan de gemeenteraad.

Andere manieren van stabiele opvang

Een deel van de gemeenteraad heeft vorige week aangegeven niets te zien in een AZC, maar wel in de opvang van het maximaal aantal statushouders, naar aard schaal en karakter. Er is volgens het college ‘een reële kans’ dat de gemeenteraad besluit tot het zoeken naar andere mogelijkheden voor stabiele opvang, dan het vestigen van een permanent AZC.

“Het leek ons college daarom raadzaam om het proces van locatiekeuze, wat al de nodige beroering  gegeven heeft, nu niet te bezwaren met het doorsturen naar uw raad van het verdiepende raadsvoorstel ten behoeve van de locatiekeuze door uw raad op 18 juli aanstaande. En daarmee eerst uw raad de mogelijkheid te geven zich uit te spreken over de ingediende moties”, zo beschrijft het college de keuze om eerst niet met extra informatie te komen.

Nieuwe motie zorgt voor omwenteling?

Er ligt voor aankomende 4 juli een nieuwe motie op de plank, wat de inhoud van de motie door de indienende partijen is, is nog niet openbaar. Wel is bekend dat FNP, Gemeentebelangen, VVD, BVNL en de PvdA de motie gaan indienen.

Stukken opgestuurd, als motie(s) niet worden aangenomen

De twee moties werden vorige week (20 juni red.) niet behandeld, omdat er iemand onwel werd tijdens de vergadering. De stemming en het tweede termijn zullen op 4 juli a.s. aan bod komen, tijdens een extra ingelaste raadsvergadering. Mocht er uit de behandeling van de moties komen, dat men toch door wil gaan met het AZC-proces, worden dan de benodigde stukken toegestuurd, aldus het college in de brief.

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?