Tips voor het schrijven van een goede vacature · Foto('s): Eigen
  Eigen
RECLAME

Tips voor het schrijven van een goede vacature

maandag 02 januari 2023

AMSTERDAM – Bij het schrijven van een vacaturetekst moet elk onderdeel van de vacaturetekst worden afgestemd op een specifiek doel. Zo wordt een effectieve vacature gecreëerd die het beste talent aantrekt. Met dat begrip zetten we een aantal van onze beste tips op een rijtje, uitgesplitst per onderdeel, voor het schrijven van effectieve vacatures. Een vacature plaatsen kan op deze manier simpel en effectief worden ingezet voor je eigen bedrijf.

Blijf bij traditionele functiebenamingen

Sommige bedrijven creëren functietitels die grappig bedoeld zijn. Als je eigen bedrijf titels gebruikt als “marketing ninja” en “data guru” in online vacatures, kan dat ten koste gaan van het vinden van gekwalificeerde kandidaten. Een personeelsadvertentie plaatsen met functionele benamingen werkt ook goed om bovenaan in Google te komen op deze functietitels.

Het gebruik van dit soort grillige functietitels kan de sfeer op de werkvloer verlichten. Maar werkzoekenden zullen waarschijnlijk zoeken met titels als “timmerman in de bouw” of “strategic data manager”, wat betekent dat je vacature niet zal verschijnen in de zoekmachine resultaten of hoog op een vacature website.

Onduidelijke functietitels zijn nadelig voor werkzoekenden. Zoekmachines en websites met carrière meldingen gebruiken algoritmes om de meest relevante zoekresultaten te kiezen. Wanneer sollicitanten naar vacatures zoeken, worden verwarrende of niet-standaard titels lager in de resultaten vermeld, of helemaal niet. Vergeet niet dat er geen wet is die zegt dat je interne functietitel dezelfde moet zijn die je gebruikt bij het plaatsen van een vacature. Gebruik een traditionele functietitel die potentiële kandidaten begrijpen en kunnen vinden wanneer ze zoeken.

Zo krijg je betere sollicitanten, versterk je je eigen merk en versterk je de reputatie van jouw eigen bedrijf. Als je hulp nodig hebt, doe dan wat onderzoek om uit te zoeken welke functietitel het beste bij je vacature past, en gebruik die titel om de beste kandidaten binnen te halen.

Vermijd jargon, modewoorden, juridisch jargon, clichés en jargon.

Vooral als u mensen aanneemt voor een functie die u niet helemaal begrijpt, kan het gemakkelijk zijn om te vertrouwen op jargon en clichés. Vacatures vol onnodig ingewikkelde, dubbelzinnige of informele taal zijn echter een afknapper voor potentiële werknemers.

Buzzwords als “zelfstarter”, “groeifunctie”, “uitvoeringsfunctie”, “uitstekend groeipotentieel” leggen weinig uit over de functie of over hoe het leven van een kandidaat eruit zal zien als hij voor je bedrijf werkt. Clichés en jargon kunnen ook onbedoelde connotaties hebben of verschillende betekenissen voor verschillende mensen. Zo kan “snel” worden geïnterpreteerd als “te veel werk voor te weinig mensen”. “Wees je eigen baas” kan voor kandidaten klinken alsof hun supervisor nooit tijd voor hen heeft.

En de verwachtingen van werkzoekenden over wat “zeer gemotiveerd” betekent, kunnen heel anders zijn dan je eigen verwachtingen. Vergeet niet dat een duidelijke, precieze functieomschrijving de verwarring wegneemt over wat de rol moet zijn en of de sollicitant waarschijnlijk goed zal passen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark & Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?