LEEUWARDEN – Inmiddels delen we de aarde met ruim 7 miljard mensen. Dit aantal zal groeien naar een indrukwekkende 11 miljard inwoners in het jaar 2100. Waar we nu al te maken hebben met klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde zal dit in de toekomst alleen nog maar erger worden. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de mensheid zich bewust wordt van de gevolgen van ons gedrag en onze manier van leven op het milieu. Alles wat jij doet draagt bij aan jouw ecologische voetafdruk op de aarde. Een vliegvakantie boeken? Een lekkere BBQ organiseren voor vrienden? of een ritje met de auto, hebben allemaal effect op het milieu. Veel landen en bedrijven hebben als compensatie doelen gesteld om hun uitstoot te verminderen. Een mooie stap in de goede richting. Maar ook jij als individu kunt bepaalde stappen nemen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.
Wat is een ecologische voetafdruk
Een ecologische voetafdruk kun je omschrijven als het stukje oppervlakte van de aarde dat jij nodig hebt om te kunnen leven. We hebben het hier echter niet over een woonoppervlakte maar over de impact die jouw levensstijl heeft op het milieu en daarmee ook het voortbestaan van de aarde. Alles wat jij in jouw leven doet heeft effect op het milieu doordat er broeikasgassen vrijkomen. Hoe kleiner jouw ecologische voetafdruk, hoe beter voor het milieu. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iedereen een voetafdruk van 1,8 hectare zou hebben. De natuur voldoende ruimte zou hebben om zichzelf te herstellen. Echter ligt de gemiddelde voetafdruk van een Nederlander op het moment op zo’n 5 hectare. Het gemiddelde over de hele wereld ligt op 2,7 hectare wat nog steeds te groot is voor de natuur om zichzelf te kunnen herstellen.
Hoe kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen?
Gelukkig zijn er genoeg manieren te vinden waarop jij jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen.
Duurzaam met water, water besparen doe je zo
Het besparen van water kan helpen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit kun je op verschillende manieren doen.
– Ga slim om met regenwater. Het opvangen van regenwater is een manier om jouw huis groener te maken en jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Het regenwater kun je opvangen in een regenton. Dit water kun je vervolgens gebruiken voor het wassen van jouw auto, het besproeien van de tuin of voor het doorspoelen van de wc.
– Water besparen in de douche; dit kun je doen door minder lang te douchen, te kiezen voor een waterbesparende douchekop of gebruik de Wim Hof methode waarbij je gebruik maakt van koud water in plaats van warm water. Op deze manier bespaar je niet alleen water maar ook energie.
– Let op lekkende kranen, wist je dat een lekkende kraan tot 15000 liter water kan verspillen!
– Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Op deze manier kun je het water hergebruiken voor de tuin of andere doeleinde.
Milieubewust kleding kopen
De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Wist je dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor zo’n 10% van de koolstofuitstoot ter wereld? Het is daarom ontzettend belangrijk om bewust kleding aan te schaffen. Zeker wanneer je kleding koopt bij de zogenaamde fast fashion stores houdt jij deze industrie in stand. Duurzaam kleding kopen doe je zo:
– Koop kleding tweedehands, deze kleding is vaak nog in prima staat.
– Shop kleding bij duurzame merken.
– Organiseer een kledingruil met vriendinnen. Iedereen heeft vast wel items in de kast hangen die nog van prima kwaliteit zijn. Maar die simpelweg niet meer goed passen of die je niet meer zo leuk vindt.
– Tegenwoordig kun je bij verschillende kledingbibliotheken ook kleding lenen. Dit is vooral geschikt voor outfits die je alleen voor een bepaalde gelegenheid nodig hebt.
Koop voeding bewust
Ook de voedingsindustrie zorgt voor een flinke vervuiling. Door kleine aanpassingen te doen in jouw voedingspatroon kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen:
– Probeer zo min mogelijk vlees te eten, dat wil niet zeggen dat je nooit meer vlees mag eten maar ben je bewust van je vlees inname. Probeer een aantal dagen per week vegetarisch te koken en kies anders voor biologisch vlees.
– Kook met seizoensgebonden producten.
– Maak gebruik van een herbruikbare boodschappentas.
– Voorkom verspilling, koop geen zak appelen omdat dat net zoveel kost als 3 losse appels als je vervolgens 5 appels weg moet gooien.
Energie, vervoer en afval
Als laatste nog een aantal tips om bewuster te leven:
– Pak wat vaker de fiets en kies voor de trein in plaats van de auto of het vliegtuig.
– Zet de verwarming een graadje lager, met de huidige energietarieven sowieso een goed idee!
– Laat elektronica niet onnodig in het stopcontact zitten.
– Zorg ervoor dat je jouw afval scheidt en recycled.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.