Tim Cuperus laat het bier van zijn leermeester verder vloeien in brouwerij: “Zijn laatste wens” · Foto('s): 

Tim Cuperus laat het bier van zijn leermeester verder vloeien in brouwerij: “Zijn laatste wens”

donderdag 23 februari 2023

BURGUM/DOKKUM – Als wiskundedocent het lokaal verruilen voor een bierbrouwerij. Hij hield het eerder niet voor mogelijk. Door een voorstel van zijn zieke buurman Sytze Hoogstins nam hij de afslag toch: Tim Cuperus (27) uit Burgum liet de breuken voor wat ze waren en is sinds 2018 brouwer bij Brouwerij Dockum.

Dit is een artikel van Omrop Fryslân.

En daar gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. Hoofdpersoon hierin is Sytze Hoogstins, de voormalige buurman van Cuperus. Met zijn kelder en achtertuin als ‘laboratorium’, experimenteerde Hoogstins vol overgave met het maken van bier. Met succes.

In 2014 werd zijn ‘Kâld Kletske’ voorzien van fles, dop en etiket en kreeg het een plekje in de lokale Mitra. Er zouden nog vele winkels volgen.

Groeiend enthousiasme

Cuperus kwam zo nu en dan langs bij Hoogstins en diens bierdomein. “Voor school maakte ik een filmpje over hoe het brouwproces eruitzag. Plus ik hielp Sytze wel eens met het afvullen.” Cuperus’ enthousiasme groeide mee met het aantal bezoekjes.

“Na een tijdje kreeg ik in de gaten hoe het brouwen werkt en wilde ik zelf ook wel eens een poging wagen. Sytze kwam vervolgens met een basisrecept, waar ik dan op kon voortborduren. Zo maakte ik mijn eerste hobbybrouwsel.”

Een laatste wens

In 2017 werd Hoogstins ziek. Hij had kanker en zou datzelfde jaar te komen overlijden. Op een dag, in zijn laatste levensfase, kwam zijn schoonzoon langs, samen met een vriend en een paar ondernemers. “Het was gezellig en er werd een biertje gedronken. Na een tijdje kwam de vraag of Sytze ook nog een laatste wens had. Dat had ie. Een brouwerij.”

Sytze Hoogstins. Bron: Ypie Hoogstins

Onder meer printbedrijf Probo zette de schouders eronder. Er kwamen plannen, een pand aan de Koophandel, en zodoende kon Hoogstins met een VR-bril het nog met eigen ogen zien: Brouwerij Dockum, de nieuwe kraamkamer van Kâld Kletske. Om zijn brouwsels in leven te houden, moest nog wel een geschikte opvolger worden aangewezen. Daar had Hoogstins al over nagedacht.

“Ik kwam op een zondag bij hem langs, en toen vroeg hij of ik de brouwer wilde worden. Tja, dat overviel me. Ik was op dat moment docent wiskunde. Maar ik wist ook dat dit een unieke kans was”, zegt Cuperus. “Hij was een enorme pietje-precies op dit gebied. Dus dat hij me dit toevertrouwde… Ik vind het nog steeds een hele eer. ‘Dit gaan we doen’, zei ik tenslotte.”

Onder de vleugel

Zo brak er een nieuw hoofdstuk aan voor de jonge ondernemer. In eerste instantie wisselde hij het docentschap nog af met het brouwen van bier. Maar al snel legde hij zich volledig toe op het maken van smaken.

Tim Cuperus in de brouwerij. Bron: Tim Cuperus

Voor hij dit deed in Dokkum, ging hij verder in de leer bij Admiraal Bierbrouwerij in Aldtstjerk. Hier werd Kâld Kletske inmiddels in grotere hoeveelheden geproduceerd. Van 200 liter per keer, naar 1.000. Eigenaar Gerrit Admiraal nam hem onder de vleugel. Als kleinschalige hobbybrouwer kreeg hij zo de professionele apparatuur onder de knie. Om vervolgens uit te vliegen naar Brouwerij Dockum.

Daar stond hij er alleen voor. En dus kwam er veel op de Burgumer af. Niet alleen het brouwen, maar ook het rondleiden, inkoop, facturatie, schoonmaak, en contact met klanten kreeg hij op z’n bordje.

“Ja, dat was echt spannend. Eerder had ik nog iemand op wie ik kon terugvallen. Dat voelde veilig. Daarna was ik plots zelf verantwoordelijk. Je kunt dan alleen jezelf de schuld geven als er iets misgaat. Plus je moet het zien op te lossen.”

Nooit stilstaan

Inmiddels lopen er tussen de tien en vijftien mensen rond in de brouwerij. En ook het aantal soorten bier nam rap toe. Waar Hoogstins zeven Kâld Kletskes samenstelde, daar staat het aantal nu op elf. Plus zeven ‘Dutch IPA’s’, het tweede merk van de brouwerij. Vanuit de groothandels komen de speciaalbiertjes terecht in Friese horeca, slijterijen en supermarkten.

De Kâld Kletskes van Tim Cuperus. Bron: Tim Cuperus

Cuperus is blij met de gang van zaken. Hij heeft de basis van het brouwen en ondernemen in de vingers, zegt hij. Daarbij probeert hij het bedrijf in beweging te houden en niet te leunen op routine, want “stilstand is achteruitgang”.

Eeuwige zoektocht

Ook zijn smaakpapillen stelt hij voortdurend op de proef. “Door veel boeken te lezen, een bieropleiding te volgen, en vooral te proberen, blijft je kennis toenemen. Welk eten hoort bij welke biersoort, en wat gebeurt er als je zoete kruiden met citrustonen combineert?”

De eeuwige zoektocht in het woud van smaken ziet Cuperus als een prachtig aspect van het vak als brouwer. “Ik ga hier daarom met veel energie mee door”, zegt hij. “Daar komt bij: als mensen willen genieten, drinken ze graag een lekker biertje. En als jij dan degene bent die dat biertje heeft gemaakt, dan is dat toch te gek?”

 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?