Tikkie-takkie-voetbal leidt VVT 45+ naar het kampioenschap · Foto('s): VVT
  VVT

Tikkie-takkie-voetbal leidt VVT 45+ naar het kampioenschap

zondag 28 mei 2023

TWIJZELERHEIDE – VVT 45+ is het Feyenoord van het (vet)eranen voetbal in Noardeast-Fryslân. Zelden mogen deze van nature niet hoogbegaafde voetballers na afloop van het seizoen zich laven aan het gerstenat die de organiserende vereniging ter beschikking stelt aan de kampioenen.

Zeven jaar geleden was heel Twijzelerheide en omstreken voor het laatst in rep en roer na toen op een frisse vrijdagavond in een winderig Ie haar laatste titel in de wacht wist te slepen. In de afgelopen editie voerde VVT met nog één speelronde voor de boeg de ranglijst aan. Friese Boys volgde op de voet met maar één puntje minder. Teammanager Heint Vogt nam ter voorbereiding dan ook geen halve maatregelen. Hij gaf enkele spelers ter inspiratie opdracht om op zoek te gaan naar heldenverhalen.

De kerkelijk zeer actieve Gerrit Visser werd als vrijwilliger aangeboden aan het comité dat jaarlijks in Feankleaster een groot Pinksterfeest organiseert. Zijn opdracht was om met opwekkende verhalen de selectie tot op het bot toe te motiveren. Maar Gerrit werd zo ‘begeisterd’ dat hij zelfs verstek moest laten gaat.

Johan Ploegstra moest binnen zijn familiegeschiedenis op zoek gaan naar een held. Die vond hij in de persoon van zijn vader die tijdens de mobilisatie in mei 1940 als motorordondans de hel van Valkenburg (ZH) overleefde. Hein stuurde Jouke Dantuma naar zijn held Bruce Springsteen. Hij kwam met het inspirerend verhaal terug dat de ‘Glory Days’ als een knipoog van een jong meisje snel voorbij kunnen zijn. Oerrockbezoeker Riemer Dorenbos vertelde het verhaal over een Engelbewaarder en dat zij echt bestaat als je zachtjes tegen haar praat. Riemer was opvallend stil deze avond. Harm Dijkstra bezocht zijn beroemde schoonvader, clubicoon Popke Veenstra, en vroeg hem om advies.

Hein Vogt had van tevoren de grasmat punaisevrij maakt. Via de groepsapp was de tactiek al uitgestippeld. Middels driehoekjes moest de tegenstanders aan gort worden gespeeld, daarbij referend aan het beroemde tikkie-takkie-voetbal van Barcelona. Maar alvorens de negen mastodonten aan de laatste veldtocht van het seizoen begonnen oefenden zij een nieuw ingestudeerd clublied met als inspiratiebron haar trouwste supporter:

‘En Julia is zo schoon, ze heeft van die mooie billen, de ene houdt ze stijf en de andere laat ze trillen. Gevolgd door het refrein: Julia, Julia, Ju-li-a, Julia, Julia, Ju-li-a, Julia, Julia, Ju-li-a, en Julia is zo schoon.’ Dit leidde aanvankelijk niet tot het gewenste resultaat. Tegen SCV wist Hendrik Sije Kamstra een 1-0 achterstand gelukkig vlak voor tijd om te buigen in een gelijkspel. Daarna volgde de kraker tegen het ongenaakbaar geachte Friese Boys die ter voorbereiding een wedstrijd tegen het sterke Westereender Boys maar nipt had verloren. Goaltjesdief Riemer Dorenbos zette VVT op voorsprong. Het gevaar van Friese Boys bleef beperkt tot enkele losse flodders van Henkie ‘Cola’ Hamstra. In de laatste minuut sloeg het noodlot toe en sleepte Friese Boys toch nog een punt uit het vuur.

Tegen Ropta Boys leek de zegen even niet van boven te komen. Geert van Wieren, voormalig predikant van Gereformeerd Twijzelerheide, verschalkte keeper Geert Postma met een listige lob. Toen volgde het ultieme moment voor Hein Vogt. Hij zag Oene Zijlstra scoren na een perfectie driehoek: Riemer-Jouke-Oene. Door een loeihard schot van eerstgenoemde haalde VVT zelfs de volle buit binnen. Tegen VCR moest worden gewonnen. Dit ging ondanks een vroege openingstreffer van Riemer Dorenbos niet van een leien dakje. Met veel kunst en vliegwerk wist keeper Geert Postma zijn doel schoon te houden. Daarbij mag zeker zijn vertragingstactiek zeker niet onvermeld blijven. Dat hij het eerste ‘ljipaai’ nooit zal vinden, staat nu wel vast. Geert is namelijk nog steeds op zoek naar de wedstrijdbal die in het oerwoud achter zijn doel belandde.

VVT dus kampioen en dat moest gevierd worden. Martijn Veenstra nam daarbij de honneurs voor Martijn Nauta waar en mocht bij elke ronde een extra pintje achteroverslaan. In de vroege zaterdagochtend kwamen de moegestreden helden Twijzelerheide weer binnenfietsen. Daar draaide een draaiorgel het ware VVT-clublied. ”Op last van burgemeester Oebele Brouwer vindt maandagochtend de officiële huldiging plaats. De balkonscène is op het gemeentehuis in Buitenpost waarna een rondrit in een open bus door de Twijzelerheide volgt”.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?