DE WESTEREEN – De man die meer dan 50 jaar volle zalen trok met zijn humor, is niet meer. Teake van der Meer uit De Westereen is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij is overleden aan de gevolgen van asbestkanker. In 2018 en 2019 ging hij nog langs alle zalen waar hij ooit had gestaan met zijn afscheidsvoorstelling ‘Noch ien kear’.
In een interview uit 2017 in de Leeuwarder Courant zei hij: “It moat net safier komme dat se my aanst mei in heftruck it poadium optille. Dat ik haw my foarnaam om oeral daach te sizzen de kommende jierren. Alle plakken dêr’t ik ea spile haw, wol ik noch ien kear nei ta. Ofskied nimme fan it publyk en fan de minsken út ‘e betsjinning.”
Teake van der Meer was een gelovig iemand en dat sprak hij ook uit op het podium. Hij was ervan overtuigd dat zijn talent hem toebedeeld was en dat hij het daarmee moest doen. Het geloof heeft hij van huis uit meegekregen. Hij werd in 1937 geboren in Zwagerveen, tegenwoordig Kollumerzwaag, maar hij is bekend geworden als ‘Lytse Teake fan De Westereen’.
Het vroege begin
Het begon allemaal bij toneelverenging Excelsior in Kollumerzwaag. Met andere leden van de vereniging richtte hij Selskip Fryslân op. Zingend en spelend trokken ze van bruiloft naar bruiloft. Teake was daarbij drummer en ceremoniemeester. De groep veranderde vaak van samenstelling en dan haakten er meer spelers af dan dat er nieuwe mensen bij kwamen. Dat ging zo door totdat Teake van der Meer nog als enige overbleef, terwijl er nog zo’n tien optredens in de boeken stonden. Het was aan Teake om die te annuleren.
“De eerste die ik belde, antwoordde: ‘dan kom je maar alleen’. Dat was het begin van zijn solocarrière. Lytse Teake trok volle zalen en bracht lp’s uit. Hij had er ook zijn bestaan van kunnen maken, maar deed dat niet.
Overdag was hij bouwvakker. Hij hield van dat vak en dat had ook te maken met hoe hij naar zijn artiestenleven keek. “Dan was het een ‘moeten’ geweest, nu mocht ik. Als het ‘moeten’ was geweest, dan was het niet goed gekomen.”
Een echte folkskomiek
Teake van der Meer is tientallen jaren succesvol geweest met goochelaar Minze Dyksma. Later kwam daar ook Griet Wiersma bij. Met z’n drieën brachten ze verschillende voorstellingen op de planken.
In 2016 is Van der Meer met deze samenwerking gestopt, maar hij ging wel door als solo-artiest. De cabaretier was een echte volkskomiek. Hij wist met zijn sketches een beeld op te roepen waar Friezen zich in konden herkennen. Hij maakte geen politieke statements of cynische maatschappijkritkiek. “Niet inhouden vanavond, beste mensen”, zo begon hij vaak. Hij zou ook nooit mensen zwart maken op het podium. “Ik houd het graag eenvoudig en verder: niet spotten en niet kwetsen.”
Lytse Teake kon het publiek aan het lachen krijgen met typisch Friese humor en vooral met zijn typetjes: Janne Matsje, Hendrikje van Lammerts Durkje, Jan Tubo en Appie met Bello. Het zijn een paar namen van de typetjes die geregeld voorbijkwamen wanneer Van der Meer op de planken stond.
Rustig persoon
Op het podium was Teake van der Meer niet op zijn mond gevallen. Thuis was dat anders. Daar was hij heel rustig en stil. “Zwaartillend”, zei hij er zelf over. En: “Ik ben een gesloten man en denk veel na. Op het podium ben ik een heel ander mens.” Toch hoorden beide kanten bij hem. “Ik ben altijd mezelf. Thuis en ook op de planken. Het is omkleden en klaar. Ik ben Teake.”
Teake van der Meer was getrouwd en vader van twee kinderen.