Theatergezelschap Firma Draaijer&DeVries haalt in vier weken € 8400,- op bij de mienskip · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Theatergezelschap Firma Draaijer&DeVries haalt in vier weken € 8400,- op bij de mienskip

vrijdag 27 september 2024

LEEUWARDEN – De nieuwe theatervoorstelling ‘Morphosis’ van het jonge Friese theatergezelschap Firma Draaijer&DeVries kreeg deze zomer een flinke tegenslag te verwerken. Ze eindigden op plek 1 van de 26 subsidieaanvragen bij de Provincie Fryslân. Alle lichten leken op groen te staan, totdat het bericht kwam dat ze 10 punten aftrek kregen door het overschrijden van het aantal toegestane woorden. De makers pakten het heft zelf in handen en begonnen een crowdfundingscampagne op het online platform voordekunst. Met meer dan 170 donateur wisten ze € 8400,- euro binnen vier weken op te halen. 

Crowdfunding
“Het is hartverwarmend, niet alleen de gulle donaties van de donateurs, maar vooral de lieve en ondersteunende woorden die we mochten ontvangen. Daar kan geen gehonoreerde subsidieaanvraag tegenop.”, aldus theatermaker en regisseur van Morphosis; Romke Gabe Draaijer. Met het geld kunnen ze de medewerkers bij de voorstelling fair-pay betalen en is het mogelijk om de voorstelling door heel Nederland te spelen. Draaijer: “We spelen van Leeuwarden tot Utrecht en van Deventer tot Den Haag. Daar zijn we echt trots op, dat lukt niet zomaar als jonge maker. Dat het zo breed gedragen wordt, net als het thema van de voorstelling, geeft ons een enorme boost om door te gaan”. De theatermakers kunnen dus met een gerust hart de premièreweek in. Volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag is de voorstelling te zien bij Tryater in Leeuwarden. Tickets zijn te verkrijgen via de website van Tryater.

Vragen over subsidiesysteem aan Gedeputeerde Sijbe Knol
De beslissing van de provincie heeft geleid tot verontwaardiging bij diverse politieke partijen. PvdA, D66, SP, GL, PvdD en VVD stellen vragen aan Gedeputeerde Sijbe Knol. De partijen wijzen erop dat er in Provinciale Staten al meerdere keren is gepleit voor meer hulp en begeleiding vanuit de provincie voor Friezen die gebruik willen maken van diverse regelingen. “Als een overheid écht naast haar inwoners wil staan, stellen zij de inhoud van subsidieaanvragen voorop en helpen ze bij de procedures,” aldus Hamstra (Fractievoorzitter PvdA). Knol heeft zes weken om te reageren. Inmiddels is er een werkbezoek geweest van verschillende Statenfracties bij een repetitie van Morphosis om de makers een hart onder de riem te steken.

Morphosis
Morphosis is een nieuwe theatermonoloog geschreven door Sytse Jansma (winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2024 voor zijn bundel Rozige Maanvissen). Het is geïnspireerd door echte verhalen van vijftig Friese lhbtqia+personen, teksten van Oscar Wilde en het boek Fluwelen Woede van Alan Downs. Het schetst een diepgaand en intiem portret van een homoseksuele man die worstelt met geïnternaliseerde schaamte: een diepgewortelde schaamte voortkomend uit het niet anders mogen zijn binnen de heersende sociale normen. Op zaterdag 5 oktober is de première bij Tryater aan de Oostersingel in Leeuwarden en reist daarna het gehele theaterseizoen ‘24/’25 langs theaters in Nederland.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?