BLIJE – Met trots laat de Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. weten dat de definitieve oplevering van de Terp fan de Takomst een feit is. Hiermee komt een groot project, gedragen door de gemeenschap van Blije, vrijwilligers en lokale bedrijven, tot een succesvol einde.
Meteen na de officiële opening op zaterdag 16 juli 2022 startte Aannemersbedrijf De Boer & De Groot uit Harlingen met de laatste werkzaamheden aan de Terp: het aanbrengen van de zware leggers op de al eerder geplaatste kolommen en het plaatsen van een zevental banken in de binnenring. Dat viel niet mee, want het weer werkte alleen maar tegen. Fikse regenbuien zorgden ervoor dat het niet lukte om voor de start van de bouwvak alles af te ronden. Het aannemersbedrijf zette alle zeilen bij en werkte door tijdens de bouwvak om de klus toch te klaren. Op de valreep kwam er nog een extra bank om van de zonsondergang te kunnen genieten.
Klaas Pieter de Groot van De Boer & De Groot: “Wij hebben met erg veel plezier gewerkt aan de realisatie van dit iconische bouwwerk. Een niet-alledaags project op een unieke locatie. We hopen dat veel mensen deze prachtige plek gaan bezoeken en beleven.”
Het resultaat mag er zijn: de Terp fan de Takomst prijkt nu majestueus, in volle glorie, in het buitendijks gebied bij Blije, vrijwel volledig gebouwd met duurzame materialen. De houten zuilengang is nu bekroond met twee grote houten ringen, die het huwelijk tussen land en zee en tussen mens en natuur symboliseren. In de ringen staan teksten van bewoners over hun relatie met het wad. Ook zijn de namen van inwoners van Blije en andere betrokkenen vereeuwigd op naambordjes op paaltjes langs de buitenring. Schapen hebben meteen bezit genomen van de plek en bezoekers zijn lovend.
De Terp fan de Takomst is te bezoeken vanaf 16 juli tot 15 maart, met inachtneming van het broedseizoen. Een folder met wandel- en fietsroute is te verkrijgen bij Kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum, en op de website van Visit Wadden en van Blije: www.blija.frl Ook biedt It Fryske Gea, nu eigenaar en beheerder van de Terp, op haar website een route en excursies aan.
De Terp fan de Takomst kwam tot stand door een samenwerking van de Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. en de inwoners van Blije met de Rijksuniversiteit Groningen, Sense of Place, It Fryske Gea en Observatorium Rotterdam. De natuurcompensatie heeft op een bijzondere manier vorm gekregen met een pilot van Rijkswaterstaat. De bouw is mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds/Fonds Laboratorio, BPD Cultuurfonds, de provincie Fryslân, Vitale Waddenkust en de gemeente Noardeast-Fryslân.