Na een herdenkingsmoment in de Spiker, werd de vlag halfstok gehesen bij het verzorgingshuis. Onder klokgelui werd de stille tocht richting het verzetsmonument aangevangen. Bij aankomst bij het monument werd er door brassband Euphonia enkele koralen ten gehore gebracht.
Na een uitleg door comitélid Pytsje de Graaf, over het monument en het landelijke thema: De Vrijheid omarmd, werd namens de Gemeente Dongeradeel door Martinus Hiemstra een krans gelegd. Gevolgd door een bloemstuk door Dorpsbelang Ternaard, gelegd door Ellen Tabak. Door brassband Euphonia werd vervolgens het Friese volkslied gespeeld, Jantine Mizelmoe bracht hierna het Taptoe signaal, gevolgd door 2 minuten stilte en het Wilhelmus.
Verzetsstrijder Nauta
Er werd op de algemene begraafplaats stilgestaan bij het graf van verzetsstrijder A. T. Nauta, opgepakt en vervolgens gefusilleerd bij de Woeste Hoeve bij Apeldoorn. Als vergelding van een aanslag op de Duitse officier Rauter baas van de SS. De bewoners van de naar Nauta vernoemde straat; Albertus Nautastrijtte, legden een bloemstuk.
Geallieerden
Bij de graven van de geallieerde soldaten werden door de kinderen van de basisschool bloemen gelegd.
Glas in lood ramen
Tijdens de afsluitende herdenkingsbijeenkomst in de Grutte Tsjerke werd door organist Johan Boeijenga een stuk uit Beethoven gespeeld. Oane Talsma gaf uitleg aan het thema ‘De Kracht van het persoonlijk verhaal’ en er werd via de tv scherm. Vervolgens werd het gedicht ‘Vrede’ van Leo Vroman voorgedragen. De namen van de omgekomen personen die op het glas in lood raam staan werden voor gelezen en werd herdacht door het plaatsen van een roos. De bijeenkomst eindigde met muziek van Robert Long met Dona Nobis Pacem.